Obeziteye Neden Olan Yapay Kimyasallar

Obezite çağımızda herkesi etkileyen ve giderek yaygınlaşan bir hastalık haline gelmiştir. Bunda yaşam biçimlerimizdeki değişiklikler ve aşırı hızlı ve stresli bir hayatın etkileri olabilir. Ayrıca bazı obezite hastalarında ise geçmişinde yaşadığı ruhsal ve psikolojik problemler de etkili olabilir.
Obeziteye Neden Olan Yapay Kimyasallar
Herhangi bir sorununu bastırmak ve unutmak istediklerinin ağırlığından dolayı da insanlar yemeye yönelebilir. Durumun kontrol çıkması da obezite demektir. Yemeden duramama ve bütün sorunlarını yiyerek çözme eğilimidir.

Obezite ve Kimyasallar

Obezitenin bir diğer önemli nedeni ise yapay kimyasallardır. Farkında olmadan maruz kaldığımız bu kimyasallar da aşırı derecede yemek yeme alışkanlığını ortaya çıkarabilir. Bu kimyasallar hormonları etkileyerek vücudun metabolizmasını bozar.

Bazı plastik ürünler, şişe kapakları, oyuncaklar ve hatta biberonlarda bu kimyasallara rastlanabiliyor. Obezite dışında bu kimyasallar ergenlikte gençlerde gelişme bozuklukları ortaya çıkarabiliyor. Kas bozukluğu da bu kimyasalların neden olduğu rahatsızlıklardan kaynaklanır.

Hangi Kimyasallar Vücuda Zararlıdır?

Vücut açısından çok zararlı olan kimyasallar vardır. Bunlar;
•    Bisphenol
•    Ftalat
•    Atrazine
•    Organotinler
•    Perfluorooctanoic asit

Konserve yemeklerde, biberon ve çeşitli plastik kaplarda bulunan bisphenol vücutta bulunan östrojen alıcılarını harekete geçiriyor. Kadınlık hormonu olan östrojen erkeklerde az da olsa bulunur. Bu hormonun artması erkeklerde de obeziteye ve kas bozukluklarına yol açabilir. Yine çeşitli oyuncaklarda ve kaplarda, hatta duş perdelerinde bulunan ftalat erkek çocuklarında cinsel organ gelişimine engel olur.

Bitki öldürücü olan atrazine ise hamileler tarafından alınırsa doğum sırasında sorunlara ve bebeklerde sağlık problemlerine, daha ileride de obeziteye neden olabilir. Bazı temizlik ürünleri ve kaplarda bulunan organotin de karaciğer yağlanması ve aşırı kilo alımına yol açabiliyor. Perfluorooctonic asit ise daha çok yapışmayan tavalarda bulunur, yine obezite ve karaciğer sorunlarına yol açar.

Bu zararlı maddelerden kaçınmak için plastik kaplardan uzak durmalı, oyuncak ve bebek malzemeleri alırken dikkatli olunmalı ve mümkün olduğunca organik beslenilmelidir. Karaciğer sorunları ve bu kimyasalların etkileri kişileri sağlıksız beslenmeye ve hatta beslenmeden duramamaya itebilir. Genel olarak bazı zararlı organizmaları ortadan kaldırmak için de kullanılan bu kimyasallara maruz kalmak çok ciddi sorunlara yol açar. Özellikle hamile kadınların ve küçük bebeklerin bunlardan mümkün olduğunca uzak durması şarttır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar