Leyla İle Mecnun Hikayesi Kısaca Özeti

Gerek Türk edebiyatında gerekse dünya edebiyatında dillere destan olmuş birçok hikaye bulunmaktadır. Bu hikayelerin neredeyse tamamının temelinde ise dünyevi aşkın zaman içerisinde ilahi aşka dönüşmesi yatmaktadır. Türk edebiyatında dünyevi ve ilahi aşkı temel alan hikayelerden en çok tanınan ve bilinen hikayelerden birisi Leyla ile Mecnun hikayesi olmaktadır.
Leyla İle Mecnun Hikayesi Kısaca Özeti
Rivayetlere göre büyük bir aşk yaşayan ama ne yazık ki kavuşamayan Leyla ile Mecnun hikayesi unutulmayan ve birçok kitle tarafından bilinen, bıkmadan okunan bir hikaye olmaktadır.

Leyla İle Mecnun Hikayesinin Özeti

Kays ile Leyla isimli iki genç çocuk yaşlarından beri birbirlerini seven iki gençlerdir. Bir zaman sonra kabilelerde yayılan dedikodu yüzünden annesi Leyla’yı çadıra kapatmıştır ve bunu duyan Kays, büyük bir üzüntü buhranına kapılarak kendisini çöllere vurmuştur ve Kays’ın adı deli anlamına gelen Mecnun adı ile anılmaya başlanmıştır. Kays’ın babası bu duruma kayıtsız kalmayarak Leyla’yı oğlu Kays’a istemeye gitmiştir ancak Leyla’nın annesi Kays’ın deli yani mecnun olduğunu öne sürerek kızı Kays’a vermemiştir.

Aşkına kavuşamayan Kays, neredeyse tamamen mecnun olmuştur, kendisini çöllerden alamamıştır ve insanlardan uzaklaşarak çöllerde hayvanlar ile dost olmaya, onlarla konuşmaya ve dertleşmeye başlamıştır ve bu sırada acılı aşk şiirleri de yazarak Leyla’ya olan aşkını şiirlerine dökmüştür.

Tüm bunların olduğu sırada ailesi Leyla’yı başka bir kişi ile evlendirir ancak Leyla, Kays’ı sevdiği ve ona ihanet etmek istemediği için kocasına cinler tarafından sevildiğini eğer kendisine dokunur ise ikisinin de cinler tarafından öldüreceğini söyleyerek kocasını kendisinden uzak tutar.

Bu olaydan kısa bir süre sonra Leyla’nın kocası vefat eder ve artık özgürlüğüne kavuşan Leyla, çöllerde Mecnun’u arar ve bir süre sonra bulur ancak Mecnun, artık Leyla’yı değil Leyla’yı sevmeyi sevdiğini ve kavuşmaya gücü olmadığı söyler. Bir süre sonra Leyla bu acı ile yaşayamaz ve ölür. Ardından haberi alan Mecnun da “Leyla” diyerek son nefesini verir.

Mecnun’un Değişime Uğrayan Aşkı

Leyla İle Mecnun hikayesinde sevdiğine kavuşamayan Mecnun, tüm insanlardan ve maddi varlıklardan uzaklaşarak maneviyata dönmüştür ve böylece Mecnun’un aşkı ilahi bir aşk haline gelmiştir. Artık Leyla’yı değil onu sevmeyi seven ve ona Leyla’yı sevdiren Allah’a karşı ilahi aşk duymaya başlamıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar