Psikomotor Ajitasyon Nedir?

Psikomotor ajitasyon daha çok nörolojik hastalarda görülen fizyolojik bir durumdur. Nörolojik hastalık geçiren çoğu kişinin fizyolojisi de bundan etkilenebilir. Yani ruhsal durumlarındaki değişiklikler fiziksel hareketlerine de yansır. Depresyona giren bazı insanların hareketleri aşırı derecede hızlanabilir.
Psikomotor Ajitasyon Nedir?
Yerinde duramayan ve sürekli telaşlı ve hareketli olan depresyon hastaları vardır. Bazıları ise tam tersine aşırı derecede durgunlaşır. İletişime kapanıp yeme ve içmeden kesilebilir. Kişinin depresyondan fizyolojik olarak nasıl etkileneceği belli değildir. Aşırı derecede hareketlenme ve sürekli bir şeylerle oynayıp yerinde duramama durumuna ise psikomotor ajitasyon adı verilir.

Tıptaki Anlamıyla Ajitasyon

Ajitasyon kelimesi genel anlamda kışkırtma demektir, ama tıpta titreme ve çırpınma anlamında kullanılır. Kısaca tıpta ve psikolojideki anlamı aşırı derecede hareketlenme ve sürekli hareketlilik durumudur. Huzursuzluk ve telaşlı olma durumları da psikomotor ajitasyon belirtisidir. Kişinin ruhsal ve düşünsel durumundaki sorunların ve dalgalanmaların hareketlerine yansıması sonucunda ortaya çıkar.

Düşünce dünyası karıştığı için hareketleri de dengesizleşebilir. Kişi ne yaptığını kontrol edemez bir hale gelir. Düşündüklerini anlayamadığı için hareketleri de belirsizleşir ve tuhaflaşır. İyice kontrol çıkar ve garip davranmaya başlar. Tıpta bu duruma verilen isim de psikomotor ajitasyondur. 

Psikomotor Ajitasyon Kimlerde Görülebilir?

İnsan ruhsal ve fizyolojik yapısıyla bir bütündür. Sürekli etkileşim içinde olan bu iki yanımız hareketlerimizi ve davranışlarımızı da belirler. Hareketlerimizdeki sorunların nedeni nörolojik bir dengesizlik olabilir. Bu dengesizliğin dış görünüşümüze yansıması olan psikomotor ajitasyonun sebebi olan bazı hastalıklar vardır.

•    Depresyon
•    Anksiyete
•    Gerginlik
•    Bipolar bozukluk

Bunlardan bazılarıdır. Düşünce ve nörolojik gelişiminde dengesizlik olan birisi bu sorunu mutlaka davranışlarına yansıtır. Aşırı derecede içe kapanma ve hareketsizlik de bu sorunların yansıması olabilir. Ama psikomotor ajitasyonda ise tam tersi bir durum oluşur. Kişi ne yapacağınız bilemez durumda sürekli hareket eder ve kendisini durduramaz.

Ne düşündüğünü anlayamaz ve kafası sürekli bir düşünceden diğerine hızla hareket eder. Bu durumda ise fizyolojik olarak dengesizleşir, sürekli çırpınma, herhangi bir şeyle oynama gibi davranışlar gösterebilir. Kısacası nörolojik sorunları psikomotor dengesini alt üst eder ve hareketleri kontrol edilemez hale gelip tuhaflaşır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar