Modifikasyon Ve Mutasyon Canlıdaki Değişimi

Canlılar bazı koşullar içerisinde değişimler gösterme yaşarlar. Bu değişimler kalıtsal olmayan değişimlerse modifikasyon olarak tanımlanır. Yani kalıtsal olmaması demek sonraki nesillere aktarılmaması anlamını taşır. Canlılar evrime göre bir uyum içerisinde olurlar.
Modifikasyon Ve Mutasyon Canlıdaki Değişimi
Bu bir mekanizmadır. Modifikasyon canlıların genetik hücrelerinde bulunmaz sadece vücut hücrelerindedir. Yani genotip değişmez, fenotip değişir.

Modifikasyona Yol Açan Durumlar Nelerdir?

Modifikasyona yol açan durumlar başlı başına çevre ile ilgilidir. Yani nem durumu, sıcaklık, su miktarı gibi detaylar canlıda modifikasyona yol açarlar.

Modifikasyon Ve Mutasyon Özellikleri Nelerdir?

Her şeyden önce kalıtsal olmayan değişimlerdir. Bir sonraki nesle aktarılmaz. Sadece var olan değişim o canlı ile sınırlı kalır. Genetik hiçbir değişime uğramaz. Ortam koşullarının etkisi ile değişiklikler yaşanır.

•    Mutasyonlar öldürücüdür.
•    Modifikasyonlar kalıtsal olmayan değişimlerdir.
•    Modifikasyonlar geçicidir.
•    Mutasyon canlının genlerindeki değişimlerdir.

Modifikasyon örneklerine gelince; spor yapan bir insanda kasların gelişmesi, iyi beslenen bir canlının gelişim göstermesi, çok yemek yiyen birinin kilo alması, güneşte duran bir kişinin bronzlaşması gibidir. Modifikasyonlarda gen yapısı değişmez sadece genlerdeki işleyişlerde değişiklikler olur.

Bu da ısı, ışık, sıcaklık ve beslenme gibi yapılar ile meydana gelen değişikliklerdir. Canlıda sadece dış görünüşünde değişiklikler olur. Genlerin yapısında değişme yaşanmaz. İşleyiş değişir. Dolayısı ile çevre şartları ortadan kalktığında canlı tekrar eski haline döner.

Mutasyonun Canlılardaki Etkisi

Mutasyona gelince, bir canlının genlerinde oluşan değişimlerdir. Bu durum radyoaktif etkilerle meydana gelebilir, DNA’sında sorunlar yaşanır ve korunma olmaz. Bu da mutasyon olarak tanımlanır. Mutasyonlar öldürücüdür. Yani canlı mutasyon sonrasında yaşamına devam edemez. Mutasyonlar biyolojik süreçlerde rol oynarlar. Bu da bağışıklık sistemi oluşumunda ve kanserin temel sebebi olarak tanımlanabilir.

Mutasyonlar canlıda yarattıkları değişikliklerle avantajları ve dezavantajları ile var olurlar. Mesela bakteri açısından faydalıdır çünkü yayılıp üremesini sağlar. İnsan için ise zararlıdır, insanı ölüme götürür. Modifikasyon canlının vücut hücrelerinde ise o kişiyi etkiler, ölümcül hastalıklara yol açar ancak kuşaktan kuşağa geçmez. Ancak mutasyon kuşaktan kuşağa geçme özelliği taşır. Genel olarak öldürücüdür. Öldürücü olmayan çeşitleri de var olmasına rağmen genel olarak canlı için fayda sağlamaz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar