İkizlerin Parmak İzleri Neden Özdeş Değildir?

Tek yumurta ikizleri tamamen aynı DNA'ya sahiptir. DNA herkese özgü olup insan insana farklılaşır. Ancak ikizlerde durum böyle değildir. İkizlerde DNA aynıdır. DNA bir canlının canlılık özelliklerini devam ettirip biyolojik olarak hayatına devam edebilmesi için gerekli olan düzenlemeleri yapan bir nükleik asittir.
İkizlerin Parmak İzleri Neden Özdeş Değildir?
Yani DNA'mız canlılığımızın devam etmesi için sadece bize ait ve biricik olan bir özelliğimizdir. Bilindiği gibi çeşitli ipuçları ve kanıtlardan bir parmak izi ya da sıvının kime ait olduğu DNA testi yaparak anlaşılabilir. Yani DNA'mız bizim tekilliğimizi ve farkımızı belirler. Ama ikizlerin farkı DNA testi ile belirlenemez. DNA'ları aynı olmasına rağmen parmak izleri farklıdır ve bu yolla ayırt edilebilirler.

Parmak İzimiz Nasıl Oluşur?

Tek yumurta ikizlerinin parmak izlerinin aynı olması için bütün hücrelerinin aynı olması, bütün canlılık ve gelişim süreçlerinin ve hormonlarının gelişmesinin de aynı olması gereklidir. Ancak bu çeşitli nedenlerden dolayı mümkün değildir. Bir kere her canlının kendi gelişim süreci vardır. Bu süreçte hem dış etkenlerde hem de kendisinin içsel biyolojik gelişimi etkilidir.

İkizler anne karnındaki gelişimlerinden itibaren farklı hormonal dalgalanmaya maruz kalır. Her ikisinin de annesinden aldığı hormonal özellikler farklıdır. Bu yüzden farklı kiloda doğabilirler. Parmak izlerimiz de hem hormonlarımızın ve hücrelerimizin gelişimi hem de dış etkenlerle belirlenir. Bunlar farklı olduğu için ikizlerin de parmak izi farklıdır.

İkizlerde Neler Farklı Olabilir?

Farklı hormonal dalgalanmalar, iç ve dış etkenler nedeniyle DNA'ları aynı olsa bile ikizlerin bazı özellikleri farklı olabilir. Bunlar arasında şunlar yer alır:

•    Parmak izi
•    Ayak izi
•    Tensel özellikler, çiller, lekeler, ten rengi vs.
•    Boy ve kilo

Bütün bu özellikler hem ikizlerin beslenmesi ve dışsal etkenlere hem de içsel hormon dalgalanmalarına göre belirlenir. Canlıların hayatını devam ettirmede DNA'nın rolü ve belirleyiciliği herkeste aynıdır. Ama hormonlar, içsel özellikler, hücrelerin gelişimi ve düzenlenmesi herkes için farklıdır. Bütün insanları birbirinden ayıran bu farklılıklar herkesin içsel ve dışsal özelliklerle birlikte gelişir. Sonuç olarak da tek yumurta ikizi olsa bile herkeste belirleyici farklılıklar vardır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar