Gıda Boyaları Zararlı Mıdır?

Gıda boyası nedir; gıda boyası yediğimiz, içtiğimiz bazı gıdaların kimyasal bileşenlerinden oluşan renklendirme işlemi olarak adlandırılır. Gıda boyası ilk olarak 1856 yılında kullanılmıştır. Kömür katranından elde edilerek gıda boyası elde edilmiştir.
Gıda Boyaları Zararlı Mıdır?
Geçmişten günümüze popüler olan bazı sektörlerde özellikle gıda boyası hemen hemen her üründe kullanılıyor. Özellikle pasta sektörü renk, desen, çiçek desen, hayvan desenli bin bir çeşidin oluştuğu modellere gıda boyası eşlik ediyor.

Kısacası yediğiniz her renkli üründe gıda boyası takviyesi olabilir. Bazıları doğal yollarla elde edilir, sorarak öğrenebilirsiniz.

Gıda Boyası Kullanım Alanları

Öncelikle geçmişten günümüze gıda boyası kullanımı araştırmalar doğrultusunda çok artmış bir ürün. Gıda boyası genellikle kullanılma sebebi kolaylık, kısa zamanda gıda boyasına ulaşmak gibi ve canlı renk görüntüsü elde etmek için kullanılan bir ürün.

Gıda boyası genellikle pasta süslemelerinde, sporcu içecekleri, yiyecek içecek ürünleri, yemek ve salataları soslar gibi binlerce üründe gıda boyası kullanılıyor. Bu gıda boyaları doğal planları tercih edilmeli. Geliştirilmiş bir ürün olan gıda boyaları çok önemli kontrol, denetim ve testlerden geçiyor.

Yararlı Gıda Boyaları Hangileridir

FDA, EFSA tarafından onay alan doğal içerikli gıda boyaları nelerdir;

• Red (Eritrosin) kırmızı gıda boyası- Pasta jölesi, şeker ve birçok içecek ve hazır gıda ürün süslemelerinde kullanılan doğal içerikli gıda boyası.

• Yellow ( Tartzarin) sarı tonda gıda boyası – Soslarda, tüm hazır gıda içecek ve pasta süslemelerinde kullanılan doğal içerikli gıda boyası.

• Blue (Brillant blue) mavi gıda boyası – özellikle dondurmalarda, yeşil sebze ürünleri, şeker ve pasta süslemelerinde kullanılan doğal içerikli gıda boyası.

Birçok çeşidi bulunan doğal içerikli gıda boyaları alırken doğal içerikli olup olmadığına dikkat ederek alabilirsiniz.

Gıda Boyası Zararlı mı?

Birçok uzman tarafından tartışma yaratan bir konu olan gıda boyalarının renklendirme işlemi için özellikle çocukların öğrenme bozukluğu, gibi birçok konuda sağlığa zararlı olduğu söylenmiş olsa da bir sonuç ortaya çıkmamıştır.

Tüm yapılan deney ve yöntemler sonucu çocuklarda hiperaktivite gibi durumlar gözlenmiş olsa da her çocukta aynı etkiyi göstermediği ispatlanmıştır. Tüm bu durumlar sonucu FDA ve EFSA tarafından zararlı olmadığı ve yeterli bulguya rastlanmadığı için kullanılabilir denmiştir. Doğal içerikli gıda boyalarını tercih etmemiz daha doğru olacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar