Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedir? Nasıl Meydana Gelir?

Geçmişten bugüne insanın düşünmesini, hayatına yön vermesini sağlayan unsurlardan biri olan psikoloji, azımsanmayacak kadar büyük önem taşır. Her insanın psikolojisi farklı boyutlardadır. Bu farklılığa en büyük etkiyi yaratan etken ise yaşam koşullarıdır.
Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedir? Nasıl Meydana Gelir?
Modern dönemde en ilginç psikolojik rahatsızlıklardan biri de halk dilinde çoklu kişilik bozukluğu olarak tanımlanan dissosiyatif kimlik bozukluğu (DKB) dur. Dissosiyatif kimlik bozukluğu, insan zihninin bölünmelerle iki ya da daha fazla parçaya ayrılarak kişinin iç dünyasında yer edinip benliğinin ele geçirilmesi olarak ifade edilebilir.

Bu kimlikler farkındalık kavramının yitirilmesinin ardından iç dünyada birbirlerinden bazen habersiz bazense haberli olup birbirleriyle diyalog kurabilirler. Kişinin gerçek kişiliği ise bu kimliklerin etkisi altında kalarak, yaşanan travmatik olayların seviyesine göre çeşitli baskılar altında kalır. Kişiliklerin dış dünyaya açılması için psikolojik baskılar, içsel çelişkiler ve hatta en küçük stres bile yeterlidir.

DKB İstatistiksel Olarak Daha Çok Kimlerde Görülür? Bu Kişilerde Görülmesinin Sebebi Nedir?

Yapılan araştırmalara göre; DKB erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülür. Bunun sebebi olarak kadının ruhsal dünyasında daha fazla duygusallık barındırdığı gösterilir. Dolayısıyla; duygusallık, iç dünyada travma unsurlarıyla beslenerek hastalığın filizlenmesine sebebiyet verir

DKB’nin Oluşumunda Etkili Olan Faktörler Nelerdir?


DKB’nin oluşumu sayısal olarak ifade edilirse %90 taciz ve cinsel istismar öykülerini içerir. Özellikle de kişi yakın akraba tarafından istismar edilmişse DKB kişide daha yoğun görülür. Bunun yanı sıra doğal afet, kaza, savaş, kişinin ebeveyn kaybı ve hatta kişinin bağlılık duyduğu hayvanın kaybı bile hastalığın oluşumundaki etkenlerdendir. Ne var ki bu kadar etkene rağmen; bu hastalığa sahip kişilerin hiçbir şey olmamış gibi davranışlar sergilemesi hastalığın en tuhaf yönüdür.

DKB Hastalarında Görülen Semptomlar Nelerdir?

Kişinin iç dünyada kimliklerle iletişime geçmesiyle beraber semptomlar kendisini belirginleştirir. Bu semptomlar; fevri hareketlerde bulunma(mutluluk-mutsuzluk, sakinlik-sinir hali vs. arası değişimler), hafıza kayıpları, kendini tanıyamama, işitsel halüsinasyonlar, tutarsız davranışlar, düzensiz uyku, cinsel işlevlerde bozukluk, deja-vu ve vücuda kesici aletlerle zarar verme eğilimi olarak sıralanabilir.

Dkb Nasıl Teşhis Edilir?

DKB laboratuvar gibi ortamlarda test edilemeyen bir hastalıktır. Klinik şartlarda psikiyatr, psikolog, klinik psikolog tarafından hastanın yaşadığı travmatik öyküler dinlenip semptomları belirlenerek hastalık teşhis edilebilir ve gerekliyse aynı şartlarda hasta hipnoz edilerek hastanın iç dünyasındaki derinliklere inilip teşhis etmeye yardımcı olan bilgiler edinilebilir. Ayrıca hastanın ailesi ile görüşmeler yapılması da hastalığın teşhis edilmesine olanak sağlar.

DKB’nin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bu hastalığı tamamen ortadan kaldıran tıbbi bir ilaç yoktur; fakat hastalığın semptomlarını azaltabilmek adına, antidepresan kullanımı doktor kontrolü eşliğinde kullanılabilir. Psikolojik seanslarla beraber meditasyon uygulaması ve stresle baş etme yollarının sağlıklı yolları da hastaya entegre edilerek daha sağlıklı düşünceler farklı kişilikleri tek bir kimlikte bütünleştirmeye yardımcı olur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar