Araç Asansörü Nedir?

Günümüzde giderek büyüyen ve kalabalıklaşan şehirlerde nüfusun artmasına bağlı olarak araç sayısı da artış göstermeye başladı. Artan araç sayısı otopark ihtiyacını ortaya çıkardı. Ancak otopark sayısı araç sayısı gibi artış göstermedi.
Araç Asansörü Nedir?
Mevcut olan binalardaki otoparklar araçlar için yetersiz olmaya başladı. Bu yüzden binaların üst katları ya da bodrum katları otopark olarak kullanılmaya başladı. Binaların bu bölümlerini kullanmak için ve kapasiteyi arttırmak için araç asansörleri devreye girdi. 3 ton ile 10 ton arasında taşıma kapasitesi olan araç asansörleri binalarda bulunan yol ve rampa gibi kullanılamayan alanları da binaya kazandırdı. Araç asansörleri sayesinde kullanıcılar arabalarından inmeden istedikleri kata bir buton yardımıyla gidebiliyor ve her yükseklik ile her ağırlığa uygun asansör üretimi yapılabiliyor.

Araç Asansöründe Bakım, Servis, Montaj ve Modernizasyon

Araç asansörleri asansör yönetmeliği gereği montaj edilirken kabin kapısı olması zorunludur. Eğer araç asansörü yarı açık platform biçiminde olursa makine emniyet yönetmeliği dikkate alınmalı ve proje aşamasında araçların genişliği hesaba katılarak montaj işlemi yapılmalıdır. Araç asansörleri genelde otopark, araç servisi ev otomotiv firmaları tarafından tercih edilir. Sürücü araçtan inmeden butona basabilir ve 2 duraklı bir sistem vardır.

Bir araç asansörü satın alırken en önemli detaylardan biri uzun bir süre ilişki kurulabilecek bir firmayla anlaşmaktır. Araç asansörlerinde satış sonrası servis hizmeti önemli bir yer tutar. Satın alma işlemi yapılan firma ile her araç asansörünün bakımını ve sorumluluğunu alacak bir sözleşme imzalanmalıdır.

Bu yüzden firma araç asansörünü sattıktan sonra kanuna uygun montajı yapmalı, arıza durumunda ve periyodik servis hizmetlerinde yardımcı olmalı ve modernizasyonu sattığı araç asansörüne uygulamalıdır.

Hidrolik Araç Asansörleri

Araç asansörleri konfor ve hızdan çok kapasite ve hacim gözetilerek üretilir. Araç asansörleri hem hidrolik hem de elektrik tahrikli olarak yarım otomatik kapılı ya da tam otomatik kapılı olarak satışa sunulur. Hidrolik asansörler alttan teleskopik tek piston ya da yanlarda bulunan çift piston sistemine göre yapılıyor.

Hidrolik araç asansörleri 1 tondan 30 tona kadar kapasiteli yapılabilir. Bu ağırlık alıcının isteğine ve kullanacağı yere göre değişebilir. Hidrolik araç asansörlerinin motorları sadece çıkışta çalışır, inerken kendi ağırlığı ile iner ve elektrik kesintisinde en yakın kata park eder.

Yorumlar

Popüler Yayınlar