Silinen Dosyaları Geri Getirme Nasıl Yapılır?

Silinen dosyaların geri getirilme gerekliliği, dijitalleşen dünyanın en büyük sorunu haline gelmiştir. Hemen bütün veriler dijital olarak bilgisayarlarda, bulut hesaplarda ya da taşınabilir disklerde bulunmaktadır. Bazı belgeler hayati önem taşır ve silinmemesi gerekir.
Silinen Dosyaları Geri Getirme Nasıl Yapılır?
Bir üniversite öğrencisinin ya da yüksek lisans öğrencisinin tamamlaması gereken bir tez veya proje bunlardan sayılabilir.

Silinen Dosyaları Geri Getirebilmenin Olumlu ve Olumsuz Yanları

Silinen dosyaları geri getirmenin birçok faydası olduğu gibi olumsuz yanları da olabilmektedir. Bu olumlu ve olumsuz yanlar şu şekildedir:

1. Dosyaları geri getirmek büyük bir stresten kurtararak hayati anlamda fayda sağlayabilir.

2. Önemli hatıraların kaybolmasına engel olarak hatıralara büyük oranda ulaşma imkanı sağlar.

3. Harcanan emeklerin boşa gitmesini engeller.

4. Geri getirilen dosyaların kalite ve içeriklerinde bozulmalar ile karşılaşılabilir.

5. Silinen İçerikler %100 geri gelmeyebilir.

6. Cihaza format atılsa bile içerikleri geri getirebilmek mümkün olduğu için kurtarıcı görevi görse de bilgisayarı başkasına devretmeden önce kişisel bilgi ve içeriklerin başkaları tarafından geri getirilmesini önlemek için harddiskin değiştirilmesine mecbur kalınmaktadır.

Silinen Dosyaların Geri Gelebilmesi Nasıl Mümkün Oluyor?

Bir yazarın yazı arşivi, video projeksiyon işiyle ilgilenen birinin video projeleri, iş adamlarının işlerinde kullandığı önemli dosyaları ve bunlar gibi çok sayıda kişinin silinmemesi gereken dosyaları silinme tehlikeleri geçirmiş olabilir. Sizin için çok önemli olan bir veri silindiyse üzülmenize gerek yoktur. Çünkü verileriniz tamamen silinmiş değildir.

Ama bu verilerinizi %100 kurtarabilirsiniz anlamına gelmiyor. Verilerin kayıp edilmesindeki en büyük etken virüslerdir. Bunun yanında insanlardan kaynaklı sorunlarda olabilir. En kötüsü de bir dalgınlık anında shift+delete kısa yoluyla komple silinmesidir. Aslında bu verileri bilgisayardan silmiş sayılmazsınız. Sadece harddisk küçük bir işlemle o verileri tekrardan yazılabilir hale getirmektedir.

Silinen Dosyaları Geri Getirebilmek İçin Ne Yapılmalı?

Veri kurtarma programları diskin temel emirleri üzerinde bir oynama yaparak eski dosyaları geri getirebilmektedir. Bu programlardan birini ücretsiz indirerek silinen dosyaları tekrar bulabilir ve dilediğinizi bilgisayarınıza tekrardan kaydedebilirsiniz. Bunun için programı açtıktan sonra, hangi dosya türlerini geri getirmek istiyorsanız onu seçip tarama yapmanız yeterlidir. Programın o dosya türüne ait bulduğu tüm içerikler tarama sonunda listelenmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar