Root Nedir? Android Cihazda Nasıl Yapılır?

Akıllı telefonlarda bilinen ve bilinmeyen çok sayıda özellik vardır. Bu özellikler bazı terimler ile ifade edilmektedir. Bu terimlerin anlamını bilmek akıllı telefonların sağlığı için önemlidir.
Root Nedir? Android Cihazda Nasıl Yapılır?
Zaman zaman kullanılan terimlerden biri de root terimidir.

Root Nedir?

Root, android işletim sistemine sahip cihazlarda uygulanır. Bir android cihaza root atmak demek, sistem dosyalarının düzenlenmesine, eklenmesine veya silinmesine imkan vermek demektir. Bu sayede sistemde değişiklikler yapılabilir ve root erişimi gerektiren uygulamalar kullanılabilir. Bu cihazları üretenler, cihazlarda tam kontrol sahibi olunamaması için root ayarlarını kilitlemektedir. Bu kilidin kaldırılıp tüm kontrolü ele almayı sağlayan izinlerin alınması için rootlama gerekmektedir.

Root Atmanın Yararları Nelerdir?

Root atmanın android cihazlara çok sayıda faydası bulunmaktadır. Bu faydalardan bazıları şu şekildedir:

1. Android cihazlarda görünümü kontrol etme olanağı sağlar.

2. Pil simgesinin rengi, cihaz ön yüklenirken görülen çizme animasyonu gibi her şeyin görsel olarak değiştirilmesine imkan tanır.

3. Cihazın performans, ses ayarları, hafıza ve normalde kontrol edilemeyen çok sayıda ayarına ulaşım imkanı sağlar.

4. Cihazın işletim sisteminin hızında artış sağlamakla beraber pil tükenme süresini de uzatır.

5. Güncelleme gereken uygulamaların güncellenmesi root edilmemiş cihazlardan çok daha hızlı gerçekleşir.

Android Cihazlarda Root Nasıl Atılır?

Android cihazlarda root atabilmek için ilk olarak ayarlar menüsüne girilmelidir. Ardından bu bölümün en altında yer alan cihaz hakkında bölümüne girip, yapım numarası yazan kısmın üzerine tıklama yapılmalıdır. Bazı cihazlarda yapım numarası yerine derleme numarası da yazıyor olabilmektedir.

Üzerine birkaç kez tıklamanız gerekecektir. Kaç defa daha tıklamanız gerektiği tıklamanın ardından üzerinde yazacaktır. Gerekli tıklama sayısı tamamlandığında geliştirici seçenekleri adlı bir menü aktif olacaktır. Bu menüye ulaşmak için yine ayarlar bölümünden cihaz hakkında menüsünün hemen üstüne bakmanız yeterlidir. Bu yeni menüye girip, usb hata ayıklama modunu aktif hale getirebilirsiniz. Böylece cihaz, root işlemi için hazır hale gelecektir. Bu aşamadan sonra bilgisayara indirdiğiniz ücretsiz root uygulamasını kullanabilirsiniz. Bunun için telefonu usb kablosu ile bilgisayara bağlayıp, root programını çalıştırmanız yeterlidir. Birkaç dakika içerisinde root işlemi tamamlanacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar