Türkiye Ve Dünyadaki Kaplıcaların Farkları Nelerdir?

Yeraltında kalmış su yüzeye çıkarken ısınır. Suyun yeryüzü ile buluştuğu bölge kaplıca olarak adlandırılır. Kaplıcalar geçmişten günümüze önemini hala korumaktadır. Kaplıcalar tedavi, spor ve dini gibi farklı alanlarda kullanılmaktaydı.
Türkiye Ve Dünyadaki Kaplıcaların Farkları Nelerdir?
Günümüzde ise kaplıcalar insanlar için şifa kaynağı durumuna gelmiştir. Kaplıcaların sağlık alanında kullanılmasının ilk örnekleri Roma döneminde görülmüştür. Savaşlarda yara alan askerler sıcak su kaynaklarını kullanarak yaralarını hızlı bir şekilde iyileştirmişlerdir.

Kaplıcaların çeşitli romatizma, tansiyon, kalp, kadın hastalıklarına iyi geldiği tespit edilmiştir. Suyun bulunduğu bölge ile tedavi ettiği hastalık arasında bağlantı vardır. Bölgelerde bulunan mineral, demir, sodyum sülfat, kükürt, asit ve bakteriler suyun özelliğini, tedavi ettiği hastalığı ve rengini belirlemektedir.

Türkiye’de Bulunan Kaplıcalar Ve Özellikleri

Türkiye’de 70’den fazla kaplıca olduğu tespit edilmiştir.  Bunlardan bazıları geleneksel olma özelliği taşımaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde kaynaklar bulunup hamamlar inşa edilmiştir. Hamam ve kaplıca kavramları kültürel anlamda değerlilik taşımaktadır. Türkiye de bulunan kaplıcaların genel özelliği olarak kolay ulaşım sağlanması gösterilebilir. Bu özellik kaplıcaları daha çok tercih edilir duruma getirmiştir. Gençlik ve güzellik iksiri olarak Afyon-Sandıklı kaplıcasını örnek gösterebiliriz.

Bu kaplıcanın özelliği kükürt oranının fazla oluşudur. Denizli’de bulunan Pamukkale ve Karahayit kaplıcalarının deri ve romatizma hastalıklarını tedavi ettiği görülmüştür. Karahayit kaplıcasının rengi kırmızıdır. Kaplıcaya rengini veren ise demir oranı yüksek kayalardır. Balıkesir Gönen kaplıcasının sodyum sülfat ve sodyum bikarbonat oranının fazla oluşu kadın hastalıkları konusunda tedavi edicidir. Bu kaplıcalar taşıdıkları iyon zenginliğinden dolayı karma sular olarak adlandırılmaktadırlar.

Dünyadaki Kaplıcaların Özellikleri

Genel olarak bakıldığında dünyadaki kaplıca suları için ortak bir özellik göstermek doğru olmayacaktır. Her kaplıcanın özelliği bulunduğu bölgeye ve sıcaklığa göre değişiklik gösterecektir. Antartika’nın yakınlarında bulunan Aldatma Adası kaplıcasının özelliği suyunun sıcaklığının değişiklik göstermesidir.

Sıcaklığın değişme nedeni volkan lavlarının toprakta yarattığı çökme olarak gösterilmektedir. ABD’de bulunan Büyük Prizmatik Kaplıca Gölü çevresinde yaşayan bakteriler tarafından sıcaklığında etkisiyle renk değişimine uğramaktadır. Suyun renkleri ise kırmızı ve yeşildir.

Yeni Zellanda bulunan Kızartma Tavası Gölü en geniş doğal asidik kaplıca olarak nitelendirilmektedir. Ve sıcaklığı 50 ile 60 °C arasında değişiklik göstermektedir. Hindistan’da bulunan Brahmakund Kaplıcaları suyunu bilinen 7 farklı kaynaklardan almaktadır. Mineral oranı çeşitliliği suya iyileştirici olma özelliği vermiştir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar