Polis Olmak İçin İzlenmesi Gereken Yollar

Öncelikle polis olmak için izlemeniz gereken yolların lise ve üniversite mezunları için farklılık gösterdiğini söyleyebiliriz. Lise mezunlarının üniversite mezunlarına göre daha uzun bir yol izlemesi gerekiyor.
Polis Olmak İçin İzlenmesi Gereken Yollar
Lise mezunları ilk olarak üniversite sınavına girip, ardından polislik için belirlenen baraj puanının altında kalmadan Polis Meslek Yüksek Okuluna başvuru yapabilirler. Bunun ardından girecekleri mülakatı da kazanıp Polis Meslek Yüksek Okulu Giriş sınavına girmeye hak kazanırlar.

Üniversite mezunlarının ise işi lise mezunlarından bir tık daha kolay. Üniversite mezunları direkt olarak Polis Meslek Yüksek Okulu Giriş sınavına girebilirler. 4 yıllık üniversite mezunlarının POMEM okuyarak da polis olabilmeleri mümkün oluyor.

Polis Olmak İçin Aranan Fiziki Özellikler ve Şartlar

Burada da özellikler kadın ve erkek için değişkenlik gösteriyor. Genel özellikleriyle boyların kadınlarda 1,62 cm, erkeklerde ise 1.67 cm’den kısa olmaması özelliği yer alıyor. Kilo da ise boylarından 15 cm fazla ya da eksik olmaması gibi bir şart aranıyor. Bunun dışında vücutta gözle görülür bir yara ve dövme olmaması gerekiyor.

Polis adaylarının renk körü olmaması gerekiyor ki bu şart polisler için çok önemli bir nitelik taşıyor. Bir başka şart ise adayların omuz eğriliği ve omuz düşüklüğü olmamasıdır. Bunlarla birlikte polis adaylarında göğüs kafesinde şekil bozukluğu ve düztabanlıkta olmamalıdır. Genel olarak özellikler ve şartlar bu şekilde belirlenmiştir. Fiziki şartları taşımıyorsanız başvurunuz da olumlu olarak değerlendirilmez.

Polis Ne İş Yapar?

Polis bir ülkenin güvenliğidir diyebiliriz. Polis, vatandaşın canını, malını ve ırzını korumakla yükümlüdür. Bunun yanı sıra devletin ve milletin şahsiyetini ve o ülkede işlenen suçların kanıtlarını bulup adalete teslim eder. Polis, ülkesinin vatandaşını 24 saat korumakla sorumludur. Suçluları cezalandırıp, masum vatandaşının yanında durur.

Polis, gençlerin ve çocuklarında kötü alışkanlıklar kazanmaması için sosyal faaliyetlerde bulunur. Kamu düzenini, güvenliği, sağlığı korumak polisin temel görevidir. Aslında canımızı onlara emanet ediyoruz da diyebiliriz. Yani polis olmak için izlenen yollarda, sağlanan şartlar ve yaptıkları görevde çok zor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar