Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Nedir?

Bir gayrimenkulün projesinin veya gayrimenkule ait hak ve faydaların değerlenmesini yapacak olan kişiye gayrimenkul değerleme uzmanı denir. Gayrimenkul değerleme uzmanı, gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından istihdam edilen veya gayrimenkul değerleme şirketleri ile sözleşme imzalamak suretiyle hizmet verir.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Nedir?
Serbest Piyasa Kurulu’nun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde kendilerine gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansı verilir. SPK’nın verdiği bu lisansa sahip olan uzmanlar tüm gayrimenkul değerlendirme işlemlerinde yetkili görevli olurlar.

Gayrimenkul değerleme uzmanı, gayrimenkulün projelendirme veya gayrimenkule ait hak ve faydaların rayiç değerini bağımsız ve tarafsız olarak takdir etmekle görevli personeldir. Tam zamanlı olarak görev alabildikleri gibi gerekli durumlarda devreye girerek de görevlerini yerine getirirler.

Gayrimenkul Değerlendirme Uzmanlığı Nasıl Olunur

Gayrimenkul değerlendirme uzmanı olabilmek için bazı kriterleri yerine getirmek ve belli şartları taşıyor olmak gerekir. Gayrimenkul değerlendirme uzmanlığı için Serbest Piyasa Kurulu’nun verdiği lisansı almak gerekir. Gayrimenkul değerlendirme uzmanlığı lisansı alabilmek için 4 yıllık üniversite mezunu olmak, SPK tarafından yapılan gayrimenkul değerlendirme uzmanlığı lisans sınavında başarılı olmak ve gayrimenkul değerlendirme alanında 3 yıl iş tecrübesine sahip olmak gerekir.

Burada tecrübe şartı kritik bir konu olup, tecrübesi olmayan kişilerde lisans sınavına katılabilir. Fakat tecrübe şartını sağladıklarında lisanslarını alabilirler. Bunun yanı sıra gayrimenkul değerlendirme uzmanı olan kişinin birden fazla gayrimenkul değerleme şirketinde çalışmamaları ve emlak komsiyonculuğu faaliyetinde bulunmuyor olmaları gerekmektedir.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Ne İş Yaparlar

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansını almış olan kişiler akabinde Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB)’ne üye olması gerekir. Çalışacağı iş alanının belirlenmesinde birliğin etkileri çok fazladır. Gayrimenkul değerleme uzmanı konut, bina, arsa, arazi gibi gayrimenkul kıymetlerin değerini tespit etme görevini yapar. Gayrimenkul değerleme uzmanı taşınmaz mal alım satım sürecinde, ipoteğe dayalı kredi işlemlerinde değer tespiti yapar.

Gayrimenkullerle ilgili davalarda bilirkişi olarak gayrimenkul değerleme uzmanının görüşlerine başvurulur. Değerlendirme uzmanları birliği listesinde bulunan gayrimenkul değerleme uzmanları gerekli alanlarda görevlendirilir. Bankaların konut gibi gayrimenkul kredi işlemlerinde de görev yaparlar. Ülkemizde gayrimenkul değerleme uzmanının yeteri kadar olmadığı ve ihtiyaç olunan bir meslek olduğu belirtilmektedir.

Gayrimenkul Değerleme Lisansı

Gayrimenkul değerleme lisansı Serbest Piyasa Kurulu tarafından verilen bir belgedir. Lisansın alınabilmesi için bazı şartlar getirilmiştir. Öncelikle lisansı almak isteyen kişinin 4 yıllık üniversite mezunu olması şarttır.

Serbest Piyasa Kurulu’nun bir kolu olan Serbest Piyasa Faaliyetleri alanında başvuru yapılması gerekir. ‘’SPL Başvuru Sistemi’’ yapılacak başvuru sonrasında belirlenen gün ve saatte lisans sınavına katılmak ve 100 üzerinden verilen not sisteminde en az 60 puan alarak sınavı kazanmak gerekir. Lisansın alınabilmesi için gerekli olan 3 yıl tecrübe şartı sınava girmek için engel değildir. Ancak sınav kazanılmış olsa bile 3 yıl tecrübe sonrası lisan alınabilmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar