Yeme Bozukluğu Nedir?

Günümüzde artmakta olan yeme bozukluğu çok bir psikolojik rahatsızlıktır. Gerek moda sektörünün öne çıkardığı mankenler, gerek televizyonların bize sunduğu ideal kadın vücudu olsun birçok etken bu rahatsızlığa sebep olabilir.
Yeme Bozukluğu Nedir?
Kişinin algısı, davranışları, sosyal hayatı ve sağlığı büyük ölçüde etkilenir. Farklı tipleri vardır ve doğru tedavi çok önemlidir. Semptomlardan ve davranıştaki değişikliklerden anlaşılabilir fakat hastalığın ilk evrelerinde anlaşılması güçtür.

Davranış Değişimleri Ve Semptomları Nelerdir?

Semptomları tespit etmek kolay olmaz çünkü yeme bozukluğu olan kişi davranışlarından utanç ve suçluluk duyacağı için birçok şeyi saklama eğiliminde olacaktır. Ayrıca birçok hasta kendinde problem olduğunu düşünmez, düşünse bile davranışlarından vazgeçmez çünkü bu davranışlar onların savunma mekanizmalarıdır ve bu yüzden semptomları gizlemek için aşırı davranışlarda bulunabilirler.

Sürekli diyet yapmak, kalori hesaplamak, oruç tutmak, günlerce yemek yemeyip bir anda tıkanırcasına yemek, kendini kusturmak, laksatif kullanmak, aşırı egzersiz yapmak, dışarıda yemek yemekten çekinmek, arkadaşlarından izole olmak, bol giysileri tercih etmek ve açlığını reddetmek olağan yeme bozukluğu davranışlarıdır. Tabi bunlar sadece bir kısmı. Birde fiziksel değişimler vardır.

Fiziksel değişimler hastalığın ileri evrelerinde ortaya çıkar. Ani kilo0 kaybı, soğuğa karşı dirençsizlik, adet görememe (kadınlarda), bayılma, yorgunluk ve vücutta kıl artışı fiziksel değişimlere örnek olarak verilebilir.

Psikolojik semptomları ise kişinin ruh sağlığına zarar verir. Çok az bir kilo alımı bile kişiyi rahatsız etmeye yeter. Aynada ki görüntüsünden memnun değildir. Vücudu hakkında söylenen şeylere karşı hassaslaşır. Depresif olur ve anksiyete yaşayabilir. Duygu durumunda dalgalanmalar meydana gelir ve kendine güvensizlik yaşayabilir. Yemekle alakalı konularda bazı davranışlarını kontrol edemez hale gelir.

Yeme Bozukluğu Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu kabul etmesi cesur ve zor bir adımdır. Tedavi sırasında hastanın tedaviyi kabullenmesi çok önemlidir. Bunun yanında doğru doktor seçimi ve ailenin desteği de tedavide büyük rol oynar. Yeme bozukluğu tedavisi kişiden kişiye göre değişir bu yüzden kişiye özel tedavi uygulanmalıdır. İlaçla bir tedavisi yoktur.

Hasta psikoterapi ve yakınlarının desteği ile bunu atlatmalıdır. Hastaya zorla tedavi uygulatılmamalıdır. Hastanın yakınlarıyla ilişkisi çok önemli rol oynadığı için, hasta anlaşılmaya çalışılmalı ve hastayla çatışmalardan kaçınılmalıdır. Hastayı yargılamak işe yaramayacağı gibi, hastalığın şiddetlenmesine sebep olabilir. Psikoterapi ile diyetisyenden de yardım alınarak hastaya kilo aldırmak yerine, tekrar sağlıklı ve dengeli beslenmesine yönelik tedavi uygulanmalıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar