Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Bütün ebeveynlerin korkulu rüyası olan tuvalet eğitimi elbette kolay bir süreç değildir. Ancak bir kaç püf noktayla gözde büyütülen kadar zor olmadığını göreceksiniz. Öncelikle kendinizi hazır hissetmeniz çok önemlidir.
Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Kendinize neden bezi bırakmanız gerektiğinin cevabını vermeniz gerekir. Genellikle 18.aydan itibaren başlayan tuvalet eğitimi ebeveyn ve çocuğa göre 30 32 aya kadar değişkenlik gösterebilir. Çocuklar zaten çiş ve kaka yapmayı biliyorlar ancak kaslarını kullanma konusunda pek iyi değildirler.

Çocuklara tuvalet eğitimini karmaşık bir olay gibi yansıtmamak gerekir. Baskı kurmadan eğlenceli hale getirerek maksimum 3 haftada eğitimi tamamlamış olursunuz. Bit kere tuvalet eğitimine başladığınızda bezi gece dahil olmak üzere hayatınızdan çıkarmanız gerekir. Çünkü gece bezlenen çocuklar kavram karmaşası yasarlar. Bu yüzden gündüz kolay olan işinizi de zorlaştırırsınız.

Çocuğa sürekli çisin/kakan var mi diye sormayın. Muhtemelen oyuna daldığından yada bulunduğu yerden ayrılmak istemeyeceği için cevabı “hayır” olacaktır. Bunun yerine “hadi bakalım şimdi çiş vakti” gibi cümleler kullanmalıyız.

Ortamdan ayrılmak istemediğinde zorla değil onu ikna ederek yada sevdiği bir oyuncağını yanınıza alarak gidebilirsiniz. İlk 2-3 gün kendisini altında bez varmış gibi hissettirecek dar kıyafetler giydirmeyin. Mutlaka ilk günler zor geçecek ama bu ilk günler de sizin çocuğun çiş/kaka yapma saatlerini öğrenmenize yetecek.

Çocuğunuzu İzleyin

Çocuğunuzu izleyin. Çiş yaparken nasıl sinyal veriyor kaka yaparken nasıl sinyal veriyor öğrenin. Bu adımı atladıktan sonra işiniz daha da kolaylaşacaktır. Çocuklar büyüdükçe kendilerine yer belirler. Mesela koltuğun arkasına geçip kakasını yapabilir, size arkasını dönüp yapabilir. Çünkü çocuklar büyüdükçe tuvalet konusunda gizlilik isterler. Çocuğunuzu izleyerek çiş ve kaka zamanını belirleyebilirsiniz.

Gece Kaldırmalı mıyım?

Çocuğunuzun tuvalet rutinlerini artık biliyorsunuz. Ama ya gece? Geceleri de bezi hayatımızdan çıkardığımıza göre yatmadan 2 saat önce sıvı alımlarını azaltmalıyız. Bez bağlarken bezi dolu mu uyanıyordu yoksa kuru mu bunu bilmemiz gerekir. Çocuk gece uykusuna geçtikten sonra ilk günler iki saat arayla kaldırmalıyız. 1 hafta sonra 3 saatte bir her ilerleyen haftada bir saat çoğaltarak gece eğitimini de tamamlamış olursunuz.

Ödül-Ceza Uygulanmalı Mı?

Çocukların her öğrendiği şey için kendilerine öz güvenleri çoğalmaktadır. Tuvalet eğitiminde ödül ceza sisteminin yani sıra çişini/kakasını tuvalete yaptığında sözel olarak onu heveslendirebilirsiniz. Yaptığı kaçırmalar için ise çişini/kakasını yaptığı yeri birlikte temizleyebilirsiniz. Ona bağırıp ceza vererek hevesini kırmak eğitimi sizin için de zor hale getirecektir. “Bu bir hataydı ama bunu isteyerek yapmadığını biliyorum. Çişin geldiği zaman bana seslenebilirsin” gibi cümleler kurarak cesaretlendirebilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar