Siber Zorbalığın Ne olduğunu Biliyor Musunuz?

Sosyal medyayı 3 milyar 200 milyon kişinin kullandığını ve bir günde milyarlarca fotoğraf, video ve durum paylaşıldığını biliyor muydunuz?
Siber Zorbalığın Ne olduğunu Biliyor Musunuz?
Son zamanlarda hemen hemen herkesin -çocuklar da dahil- bir akıllı telefonu veya tabletiyle bağımlılık seviyesinde olup kendi hayatını, tercihlerini ve zevklerini insanlara gösterme ve beğendirme amaçlı sosyal medya kullanıyor.

Bu kişilerin arasında sizin veya sizin çocuğunuzun olduğunu da unutmayalım. Sosyal dünya ile sanal dünya arasındaki normların gelişmişlik farkı yüzünden çoğu insan psikolojik şiddete maruz kalıyor.

Örneğin çocuğunuz sosyal medyaya bir fotoğraf yükledi ve fotoğrafa yapılan ağır hakaretler eşliğinde kötü yorumlar yüzünden kendi benliğini sorgular duruma düşmesi söz konusu olamaz mı? Bir ebeveyn olarak bu duruma dur demeniz gerekmektedir ve tabii bu her şeye yasak getirerek olmamalıdır.

Nasıl Daha Güvenli Bir Sosyal Medya Ortamı Oluşturulabilir

 Bu durum aslında çok zordur ama alınacak önlemler sayesinde minimuma indirgeyebilirsiniz. Nedir bu önlemler? Öncelikli olarak çocuğunuzun kurduğu arkadaş ortamı çok önemlidir. Bunu dikkatli bir biçimde gözlemlerseniz kiminle arkadaşlık edip kiminle etmeyeceğini akıl vermeden veya dayatarak değil de sohbet havasında, arkadaşça dile getirmeniz ve ara ara sorarak kontrol etmeniz yüksek derecede hassasiyet arz eder.

İkinci olarak da küçük yaştayken çocuğunuza hem gerçek dünyada hem de sanal dünyada bir yabancıya güvenmemesini sık sık tembihlerseniz bir nebze de olsa önlem almış olursunuz. Üçüncü olarak çocuğunuzun telefonunu ara ara kontrol etmeniz önem arz eder.

Kimlerle hangi seviyede konuştuğunu, kimlerle arkadaşlık ettiğini ne tür sayfaları veya insanları takip ettiğini kontrol etmelisiniz. Belki özel hayat gizliliği diye düşünebilirsiniz ama o sizin çocuğunuz onu korumak için her şeyi yapmaz mısınız?

Bütün bu önlemlerin çocuğunuzun cinsiyetinin fark etmeksizin uygulanması ve asla ama asla zorla dayatma, sürekli sinir göstererek yapmamanızı önemle tembih ederim. Sonuçta o da bir insan ve o da sizin gibi kırılabilir veya kötü sonuçlar doğurabilir. Yapıcı olayım derken her şeyi mahvetmek istemezsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar