Hastalar Genel Anesteziyi Neden Tercih Ediyor

Geçmişten günümüze kadar tüm dünyada çeşitli anestezi yöntemleri kullanılmıştır. Tarihte anestezinin ilk kullanıldığı vakada tırnak çekimi olarak kayıtlara geçmiştir. Günümüze baktığımızda anestezi daha sade olarak 3 gruba ayrılmıştır.
Hastalar Genel Anesteziyi Neden Tercih Ediyor
Genel, spinal ve lokal anestezi. Genel anestezide hastaya narkotik ajan, inhalasyon ajanı, kas gevşetici ve analjezik ağrı kesici ilaçlar enjekte edilir. Spinal anestezide ise sırt kısmından 3 ve 4. Costa kemikleri arasından uzun bir kanül ile epidural boşluğa lokal anestezik madde enjekte edilir. Lokal anestezide ise küçük bir bölgeye doktor tarafından belirli sinir uçlarına gelecek şekilde ince bir iğne ile lokal anestezik madde enjekte edilir.

Spinal Anestezi Sonrası Neler Oluyor?

Spinal anestezi, hastanın bel bölgesindeki costalar arasından uzun bir kanül ile epidural boşluğuna anestezik ilaç enjekte edilmesidir. Spinal anestezi Türkiye de anestezi alanında uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır. Spinal anestezi sonrasında ameliyat esnasında hasta işlemleri az miktarda hisseder fakat kesinlikle acı hissetmez. Bu durum özellikle yaşlı hastalarda ve kalp rahatsızlığı olan hastalarda heyecan ve anksiyete ye bağlı sorun teşkil etmektedir.

Yine spinal anestezi uygulanma esnasında epidural boşluğu bulmak en deneyimli uzman doktorlar tarafından bile bir hayli zor olarak kabul edilir ve hassaslık içerir. Ayrıca skolyoz gibi çeşitli omurga bozukluklarında bu boşluk tamamen kapanacağı için fark edilmediği durumlarda anestezinin yapılma esnasında hasta çok acı çekebilir. Ayrıca çeşitli sayıda deneme yapıldığı için beyin omurilik sıvısı boşa akabilir ve buda ameliyattan sonra aylar hatta yıllar süren baş ağrılarına sebep olur.

Genel Anestezi Nedir? Neden Tercih Edilir?

Genel anestezi, vital bulgularda bir değişiklik olmadan tüm yaşamsal fonksiyonlar devam edecek şekilde hastanın uyutularak hissizleştirilmesidir. Genel anestezide kullanılan ajanlar hastadan hastaya farklılık göstermekte olsa da dünyanın her yerinde hemen hemen benzer türde ilaçlar kullanılır. Yine hastaya kav gevşetici yapıldığından ve solunum durduğundan dolayı hasta entübe edilir ve solunumu anestezistler tarafından kontrol edilir.

Genel anestezinin tercih edilme sebeplerinden en önemlisi hastanın tamamen uyuması ve heyecanını yenmesidir. Spinal anesteziye göre hastalar tarafından daha az korkutucu bulunan genel anestezi, ameliyat sonrasında da spinal anestezi gibi kronik ağrıları bulunmadığından hastalar tarafından tercih edilme sebebidir. Türkiye Kamu ve Araştırma hastanelerinde hasta spinal yerine genel anestezi talep ettiğinde bunun yerine getirilmesi zorunludur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar