BEL FITIĞI OLDUĞUMU NASIL ANLARIM

Bel fıtığı bacak ağrılarının ve bel ağrılarının en önemli nedenleri arasındadır. İnsanların neredeyse 3/4'ü yaşamlarının belirli bir döneminde bel ağrısı yaşamaktadır ve bu ağrıların sebepleri arasında en önemli yere sahip olan hastalık bel fıtığıdır.
BEL FITIĞI OLDUĞUMU NASIL ANLARIM
Genellikle orta yaşlardan itibaren belirti gösterir. Önlem alınması ve gerekli tedavilerin uygulanmasıyla birlikte ilerleyişi durdurulabilir. Yaşın ilerlemesiyle vücuttaki eklem ve beldeki disklerin zayıflamasıyla fıtık oluşur. Ani ve dengesiz hareketler beldeki disklerin kayması ve deforme olmasına neden olabilir. Bu durumun sonucunda bacaklarda ve kalçada ağrı, karıncalanma olabilir.

Bel Fıtığı Belirtileri

•    Kalça ve sırt bölgesinde ağrı ve ağrının giderek sürekli şiddetlenmesi

•    Zamanla bacaklarda güçsüzlük ve uyuşukluk

•    Fıtığın ilerlemesi durumunda, gündelik işleri bile yapamayacak hale gelme

•    Öne eğilirken belde ağırlaşma hali

Bel fıtığı eğer ilerlememişse ameliyat dışı önlemlerle de hasta sağlığına kavuşabilir. Genellikle günde 1-2 saat dinlenme ağrıların azalmasına ve bel disklerinin dinlenmesini sağlar. Ağrıların çok fazla şiddetlenmemesi için çok uzun süre ayakta durmamak gerekir. Bazı ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlarda yine bel ağrısının şiddetini azaltmaya yardımcı olacaktır.

Bel Fıtığı Tedavisi

Bazı bel ağrıları basit dinlenme ve ağrı kesici tedavilerine yanıt veremeyebilir. Bu nedenle farklı alternatifler gündeme gelir. Bunlardan ilk akla gelen ve uygulama ihtiyacı duyulan şey fizik tedavidir. Fizik tedavi vücut esnekliğini artırma ve ağrıyan bölgenin herek kemik gerekse kas ağrılarının azaltılması ve uyarılması yöntemidir.

Hastaların birçoğu 5 ile 6 hafta arası olumlu sonuçlar alabilmektedir. Ameliyata gerek kalmadan da fizik tedavi yöntemiyle tedavi olunabilir. Ancak fıtığın ilerlemiş olması ve fizik tedavi, ağrı kesici, dinlenme vs. yöntemlere cevap vermemesi durumunda cerrahi müdahale gerekmektedir.

Bel fıtığı ameliyatı her ne kadar basit bir ameliyat gibi görünse de, sinirsel sistemlerin ana merkezinde olması nedeniyle risk içermektedir. Ancak günümüz tıp teknolojisiyle ve alanında uzmanlaşmış doktorlarla bu risk en alt düzeye inmiştir. Ameliyat sonrasında belirli egzersizlerle bel kasları güçlendirilmeli ve işlevselliği artırılmalıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar