Yapay Zeka Nedir? Günümüzdeki Yeri Nerdedir?

Yapay zeka, herhangi bir canlı organizma olmaksızın, insan eliyle üretilmiş yapay araçlar, bilgisayarlar ve kodlamalar sonucu oluşturulan, insan gibi davranışlar ve hareketler sergileyen makinelerin geliştirilmesi teknolojisinin (Artificial Intelligence (A.I.)) günümüzdeki adıdır.
Yapay Zeka Nedir? Günümüzdeki Yeri Nerdedir?
Robot olarak adlandıra bileceğimiz ve gelinen son noktada davranış, karar verebilme, öngörme ve hatta hissetme gibi insana özgü belli duyu ve duyguları ileri kodlama algoritmaları sayesinde gerçekleştirebilen makinelerin, basitçe insan yazılım geliştiriciler tarafından kodlanmış bilinçleridir.

Çeşitli algoritma ve veri çalışmalarıyla mümkün hale gelen teknoloji ve bilgisayar gelişmelerinin eski dönemlere göre çok daha hızlı yol kat ettiği günümüz teknoloji dünyasında yapay zeka bugün gerekli olunan tüm güncel ve teknolojik hayat alanlarında kullanılabilir hale getirilmektedir.

Günümüzde Yapay Zeka Ne İçin Kullanılıyor

Yapay zeka günümüzde tıp, askeri donanma, sosyal bilimler ve daha pek çok alanda aktif bir şekilde kullanılabilir hale getirilmiştir. Bilim adamları, ilgili mühendisler insan gücünü minimuma indirebileceğimiz zamanların yaklaştığını ön görmektedir.

Yapay zekaya dair son güncel çalışmalardan biri olan Sofia yapay zeka teknolojisinin ne kadar ilerlediğini görebileceğimiz örneklerden en etkilisi olabilir. Haberlere kadar çıkıp talk showlara konuk olan robot sosyal açıdan insanlarla konuşup anlaşabildiği gibi günümüzde insana en çok benzeyen robottur. insanlarla etkili bir biçimde iletişime geçmek için geliştirilen ve bu gayede programlanan Sofia, yapay zeka ve robotik diğer teknolojilerin gelişmesi insanlığın yararına mı yoksa zararına mı sorusuna şu şekilde cevap vermiştir:

Yapay zeka dünya için oldukça iyi, insanlara bir çok konuda yardım edebilir.Bunu sağlamak için duygusal olarak akıllı, insanlara değer verebilen yapay zekalar geliştirilmeli diyerek sözüne kendisi gibi olan yapay zekaların asla insanlarla kıyaslanmaması gerektiğini ancak yardımcı ve arkadaş rolü oynayabileceklerini söylemekten geri durmuyor.

Tıpta ise daha çok bilgisayarsı analizci yapay zekalara rastlıyoruz;

Japon bilim adamları yakın bir zamanda mide kanserine erken teşhis koyabilecek  yapay zeka üzerinde çalışmalar yaptı . Riken ve ulusal kanser merkezinin ortak çalışması kanserli dokuları %80'e normal dokuları %95'e kadar doğru tespit ettiğini öne sürüyor.

Bu örneklerden de anlaşılabileceği gibi yapay zeka günümüzde oldukça önemli bir rol oynamaya başlamıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar