Pişik Nedir? Pişiğin Nedenleri Nelerdir?

Pişik, sıklıkla genital bölgede ve bebeklerin kıçında bazen de kol altı, boyun gibi bölgelerde görülen kızarıklık şeklinde kendini gösteren bir sağlık sorunudur. Bebeklerde çok sık pişiğe rastlanmaktadır.
Pişik Nedir? Pişiğin Nedenleri Nelerdir?
Bebekler özellikle tuvalet alışkanlığı kazandırılmadan önce bu sorunla başa çıkmak zorunda kalmaktadırlar. Havaların sıcak olması, bebeğin sürekli bezle dolaşması, bezin seyrek değiştirmesi, vücuttaki mantar, pişiğe sebep olan başlıca faktörlerdir. Bunun yanı sıra çok önemli bir faktör de bebeğin alerjik bir bünyeye sahip olmasıdır.

Bebek yıkandığı sabuna, şampuana; kıyafetlerinin temizlenmesinde kullanılan deterjanlara karşı hassasiyet gösteriyor olabilir. Bunlar yoksa bile genellikle takip edilmesi daha zor olan besin alerjisi mevcut olabilir. Bebek kaç aylık olursa olsun dikkatle incelenmelidir. Öyle ki bebeklerde anne sütüne alerji bile saptanabilmektedir.

Katı gıdaya geçen bebekler içinse bebeğe her yeni tat için 3 gün verilmesi gerektiği söylenebilir. Şöyle ki; bebeğe yeni tadacağı gıda dışında 3 gün boyunca daha evvel tatmadığı bir başka gıda verilmemelidir. Bu nedenle ebeveynler; bebeklerin bakımlarını zamanında yapmalılar, bebeğin vücut yapısını (ten hassasiyeti, besin alerjisi vb.) özenle incelemelilerdir.

Pişik Nasıl Anlaşılır?

En önemli belirtisi şüphesiz kızarıklıklardır. Bu kızarıklıklar zaman zaman kabarık döküntüler şeklinde de olabilmektedir. Bebekler, pişik oldukları dönemlerde genellikle huzursuz olurlar. Olağan dışı ağlamalar görülebilmektedir. Sebebi pişiğin yarattığı yanma, acı hissidir. Ay olarak daha büyük olan bebekler, pişik olan bölgeyi gösterebilmekte ve hatta kaşıyabilmektedirler.

Pişik Nasıl Tedavi Edilir?

Pişik tedavi edilirken öncelikle koruyucu önlemler almakta fayda vardır. Bu süreçte bebek kimyasal içeren her şeyden mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır. Örneğin, ıslak mendil yerine saf su ve pamuk; hazır bez yerine pamuklu yıkanabilir bezler kullanılabilir. Bebeğin idrara ve tere uzun süre maruz kalması engellenmeli, sık sık bezi değiştirilmelidir. Ara ara pişik bölgesinin havalandırılması ve yıkanması da etkili olacaktır. Pişiğe koruyucu önlemler alırken saf zeytinyağı sürülmesi pişik olan bölgenin iyileşmesini kolaylaştıracaktır.

Bunun yanı sıra eczanelerden temin edilebilecek pişik kremleri mevcuttur. Krem/merhem seçerken kortizonlu olanların tercih edilmemesi bebeğin sağlığı açısından daha uygun olacaktır. Bitkisel kaynaklı pruzon kremler tercih edilebilir. Geçmeyen pişiklerde akla mantar olasılığı gelmeli, bu yönde araştırma yapılmalı ve mutlaka doktora danışılmalıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar