İnsan İlişkilerinde Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar

İnsan sosyal bir varlıktır. Hayatlarını tek başına sürdüremediklerinden dolayı ortak yaşam alanlarında karşılıklı olarak dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır. İnsanlar arasında kurulan ilişkiler çok önemlidir. 
İnsan İlişkilerinde Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar
Herkes seviyeli ilişkiler kurmak ister fakat bu ilişkilerde uyulmayı gerek püf noktalar vardır. Püf noktalara uyulduğu takdir de insanlar arasında olan diyaloglarda daha kaliteli olur.

Püf Noktalar Nelerdir?

•    Karşılıklı saygı ve sevgi duymak,
•    Ön yargılı olmamak,
•    Gereksiz eleştiri yapmak,
•    Karşılıklı güven, empati kurmak,
•    Kendimizi yükseklerde görmemek,
•    Yapmacık davranmak,
•    Değer vermek gibi püf noktalara uyulduğu takdirde insanlar arasındaki ilişkilerin de kalitesi artar.

Püf noktaları detaylı olarak ele almak gerekirse karşılıklı saygı ve sevgi çok önemlidir. Kişiler her alanda birbirlerine saygı ve sevgi gösterirse anlaşmazlığın olmayacağı ortam olmaz. İlişkiler menfaat ve çıkar üzerine kurulursa her an bitme tehlikesinde olduğundan insanlar ilişkilerindeki endişe ve şüphe yüzünden aralarındaki bağlar da kopmalar meydana gelir. İnsanların birbirleri üzerindeki ilk izlenimleri çok önemlidir.

Fakat dış görüşüne ve tam olarak insanları tanımadan peşin hükümlü olmak her zaman yanlış sonuçlara götürür. Örneğin bu kişi çok soğuk birine benziyor, hiç bana göre değil demek yerine yakından tanımayı tercih etmeliyiz. Belki düşündüğümüzden çok farklı biri olabilir. Eleştiriye gelince de insanları tam olarak tanımadan eleştiri yapmak onlar üzerinde ters tepki yapabilir.

İnsan İlişkilerinde Güvenin Önemi Ve Etkisi

Güven konusu ise insanlara karşı en zor kazanılacak bir duygudur. İnsanlarla zaman geçirerek ve birçok olaylar içinde bulunarak onlara karşı olan güven seviyesi belirlenir. İlişkilerin olmazsa olmazlarından biri de empati kurmaktır. Bir konu da tartışırken olsun ya da insanlarla fikir verirken olsun kendimizi o kişilerin yerine koyarak bize aynı şeyler söylense bizim tepkimiz ne olurdu diye düşünmek lazım. Hayatta kimsenin kimseden bir üstünlüğü yoktur.

İnsanlar eşit olarak yaratılmıştır. Fakat kendilerini geliştirerek ekstra özelliklere sahip olabilirler. konuşurken onları aşağılayarak, onurlarını kırmamak gerekir. Yapmacık davranmak da insan ilişkilerine zarar veren üstünde durulması gereken önemli konulardan biridir. İnsanlar yapmacık olarak kendilerini kandırır. Toplumda bu tür insanlar anlaşılır, dikkat çeker ve sevilmez. Sonuç olarak insan ilişkilerinde başarılı olmak için bu hususlara dikkat edilmelidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar