Diş Eti Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Sindirim sistemi insan hayatını etkileyen en önemli sağlık sistemlerinden birisidir. Sindirim ağızda başlar. Ağız ve dişteki olumsuzluklar sindirim sistemini kötü etkiler. Ülkemizde diş ve diş eti hastalıkları önemli sağlık problemlerinde ilk sıralardadır.
Diş Eti Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
Diş eti hastalıkları ilk dönemde gingivitis olarak isimlendirilir. Belirtileri; dişlerde kanamalar, dişlerin kızarması şişmesi, dişlerin arasında iltihaplanmalar. Her hastalıkta olduğu gibi diş ve diş eti hastalıklarında da erken teşhis önemlidir. Tedavi edilmediğinde diş kaybı yaşanabilir.

Diş Eti Hastalıkları Nedenleri

Diş eti hastalıkları genelde hastanın ağız bakımına gereken özeni göstermemesinden kaynaklanmaktadır. Ağız bakımını düzenli bir şekilde yapan kişilerde bu tür hastalıkların görülmesi daha seyrektir. İlave olarak aşağıdaki sebepler de bu hastalığın başlıca nedenleridir; Sigara genel sağlık zararların yanı sıra diş eti hastalıklarının ihtimalini de arttırmaktadır. Ergenlik, Hamilelik ve Menopoz; Bu tür özel dönemlerde diş eti dokusunda olumsuz etkilenmeler oluşmaktadır.

Sistemik Hastalıklar; Diyabet vücudun bağışıklık sistemini etkilediğinden tedaviye verilen yanıtlar değişiklik göstermektedir. Lösemi, AIDS gibi hastalıklar da vücudun savunma sistemini etkilediği için diş etlerini kötü duruma getirmektedir.

Diş Eti Hastalığını Nasıl Önlerim?

Diş eti hastalıklarını önlemek için dişlerimize düzenli bakımımızı yapmamız gerekir. Dişlerin günden az iki kere doğru şekilde fırçalanması, en az bir kere diş ipi kullanılması önerilir. 6 ayda bir düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

Diş Eti Hastalığının Tedavisi?

Dişeti hastalıkları yüksek ihtimalle kontrol altına alınabilen ve önlenebilen hastalıklardır. Bu hastalıklarda en önemli konu hastanın diş ve diş eti bakımlarını düzenli yapıp ağız sağlını korumasıdır. Diş eti hastalıkları kendi kendine iyileşebilecek hastalıklar değildir. Bir uzman tarafından tedavi edilmesi gerekir.

Başlangıçta eğer varsa kötü dolguların yenilenmesi, çürük dişlerin tedavi edilmesi gerekir. Kurtarılamayacak durumda olan dişler çekilmelidir. Hastalıkların büyük çoğunluğunda antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Antibiyotikler başka hastalıklar var ise önlem amaçlı alınabilir.

Tedavi Sonrası

Tedavi sonrası düzenli bir şekilde hastanın muayene edilmesi gereklidir. Hastaya ağız tedavisi hakkında gereken eğimler verilmelidir. Hastanın kullanacağı diş bakım araçları diş hekimi önerisine göre seçilmelidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar