Çocuklar Bilgisayardan Nasıl Korunur?

Son dönemlerde yaşanılan çocuk taciz ve tecavüzleri ebeveynlerin artık çocuklarını daha çok korumasını gerektirmektedir.  Günümüzde artık çocukların dışarıdan çok bilgisayarda vakit geçirmelerinden dolayı ebeveynlerin çocuklarını bilgisayardaki tehlikelerden nasıl koruması gerektiği konusunu ele alacağız.
Çocuklar Bilgisayardan Nasıl Korunur?
Çocuklara bilgisayarı yasaklamak kesinlikle çözüm değildir çünkü yasaklanan bir şey insanlara her zaman daha cazip gelir. Çocukların anne ve babadan gizli bir şekilde bilgisayar kullanmasındansa anne ve baba kontrolünde bilgisayar kullanması her zaman için daha iyidir.  Bu nedenle ebeveynlerin çocuklara bilgisayarı yasaklamak yerine kendi kontrolleri çerçevesinde kullanmalarına izin vermesi gerekir.

Çocuklarınıza bilgisayar kullanmayı yasaklamayın veya onlara bu nedenle kızmayın.  Çocuklarınıza bilgisayara girmek için zaman tanıyın  sizin  belirlediğiniz  saatlerde  veya  sizin  belirlediğiniz  saat kadar  bilgisayarda  durmasına  izin  verin.  Çocuklarınıza kızarak  kendinizden  uzaklaştırmayın  onlarla  arkadaş  olun  ki  bilgisayarda  veya  sosyal  mecralarda  bir  tehditle  karşılaştığında  gelip  bu  tehditi  ilk  size anlatsın.

Sosyal Medya Kullanımı 

Günümüzde  sosyal  medya  kullanımı  oldukça  yaygın.  Çocuklar  da  oldukça  yaygın  bir  şekilde  sosyal  medya  kullanmaktadırlar.  Bilgi Teknolojileri  ve  İletişim  Kurumu  sosyal  medya  kullanma  yaş  sınırının  7’den  3’e  kadar  düştüğünü  açıklamıştır.  Fakat  sosyal  medya  kullanmak  için  yaş  sınırının  13  olması  gerekmektedir  bu  nedenle  13  yaşından  küçük  olan  çocuklarınızın  sosyal  medya  hesabı  açmasına  izin  vermeyin.  Sosyal  medya  sahibi  olan  çocuklarınızın  şifrelerini  bilin.

Çocuklarınızın  sosyal  medya  hesaplarını  sürekli  takip  edin.  Arkadaş  listelerini  sürekli  kontrol  edip   kimlerle  arkadaşlık  ettiğini  bilin.  Çocuklarınızın  mesajlarını  kontrol  edin  rahatsız  edici  mesajlar  alıp  almadığını  bu  şekilde  öğrenebilirsiniz.  Hatta  çocuklarınızı  bu   şekilde  bilinçlendirin  ki  rahatsız  edici  bir  mesaj  aldığında  gelip  hemen size  anlatabilsin.

Aile Filtresi Edinin 

Günümüzde  birçok  ebeveyn  kontrolü  yazılımları  bulunmaktadır.  Ücretli  veya  ücretsiz  bir  şekilde  indirilebilen  bu  yazılımları  bilgisayara  indirerek  çocuklarınızın   bazı  web  sitelerine  girmesini  engelleyebilirsiniz. Bazı  yazılımlar  ise  çocuklarınızın  hangi  sitelere  girdiği  bilgisini  vermektedir.  Siz  de  bu  yazılımlardan  edinip  çocuğunuzun  gün  içerisinde  bilgisayarda  ne  yaptığı  bilgisini  elde  edebilirsiniz. Bilgisayar ile ilgili sorunları da mutlaka çocuğa iyi bir şekilde anlatın. Karşılaşabileceği sorunları bilmesi yararlı olacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar