Bel Fıtığında Riskli İş Faktörleri

Bel fıtığı bel bölgesindeki omurga kemiklerinin zarar görmesi ve disklerin dışarı doğru kaymasıyla meydana gelir. Sadece ileri yaşlarda değil genç kesiminde başına gelen bir hastalıktır. Bel fıtığı tedavisinde izlenecek tedavi ve aşamaları hastalığın tanısı konulduktan sonra başlanır.
Bel Fıtığında Riskli İş Faktörleri
Aşırı kilolu olan bireylerin bel fıtığı olması kaçınılmazdır. Omurga vücut ağırlığımızı taşır. Bunun yanında bel ve boynumuz kollarımızda omurgaya bağlıdır. Bu yüzden bel fıtığı hastalığının ilk belirtileri boyun, bacak ve kollar da ağrı oluşmasıdır. Bunun yanında oturmakta zorluk ve ilerde idrar tutamama gibi birçok belirtisi vardır.

Bel Fıtığında Riskli İş Faktörleri

Ağır işlerde çalışan vücut kuvveti ve hareketsiz gerektiren işler de bel fıtığı hastalığını tetikler. Çünkü ağır yük kaldıran (inşaat) kişilerde bel fıtığı oluşması muhtemeldir. Bunun yanı sıra hareketsiz masa başı işlerde de uzun süre hareketsiz durulduğu için bel , boyun ağrıları ve bunun yanında dikkat edilmezse bel fıtığı oluşur. Omurgadaki diskler desteksiz oturmada bulunduğun yerden uzağa uzanmada zarar görür. Hareketsiz oturarak bir iş sahibi olanlar bel bölgesine destek olması için bel yastığı kullanmalıdırlar. Yatak seçimi yaparken de sert olması tek başına bir şey ifade etmez. Çünkü uyku halinde vücudun şeklini alan yataklar bel ve omurga sağlığımız için daha iyi olur. Yataktan ani kalkmak desteksiz kalkmak direk olarak bel sağlığımız için iyi değildir Doğru olan önce doğrulmak sonra ayakları yere indirerek dirseklerden güç alarak kalkmaktır. Bu şekilde hareketler omurga sağlığımız için önemlidir.

Bel Fıtığı Tanısı Ve Tedavi Yöntemleri

Bel fıtığı tanısı koyulması için uygun bir hastane ve doktordan yardım almak gerekir. Bel fıtığı tanısı gelişmiş tıp yöntemi olan Manyetik Rezonans ile koyulabilmektedir. Eğer ağrı sadece bel ve bacaklarda ise hastalık başlangıç aşamasındadır. Bu durumda hastaya kas gevşetici ilaç ve bol yatak istirahati verilir. Bu süre zarfında hasta ağır kaldırılmaması istirahat etmelidir. Sert zeminlerin aksine uzandığı zaman vücudun şeklini alan rahat yaylı yataklar tercih edilmelidir.

Eğer bu istirahat ve öneriler sonucunda hastanın ağrı ve şikayetleri geçmezse doktor kontrolünde fizik tedaviye başlanır. Düzenli aralıklarla görülen fizik tedavi bazen ilerlemekte olan bel fıtığı hastalığına iyi gelir. Fakat hastalığın ilerleyen safhalarında ise tek çözüm cerrahi yöntemdir. Cerrahi yöntemle yapılmak istenen fıtık olan diski temizlemek ve üzerindeki baskıyı geçirmektir.

Her gün binlerce insan bel ve bacak ağrısı ile doktora gitmektedir. Bu ağrılar hayatı ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Böyle önemli hastalıklarda yapılması gereken bir uzmana gitmektir. Bazen yapılan yanlış bir hareket kulaktan dolma bilgiler ışığında yanlış yönlendirmeler insanları hayat boyu yatağa mahkum edebilir. Hastalık karşısında yapılması gereken en önemli şey doğru yerlere gitmek ve uzman yardımı almaktır.

Erken teşhis müdahale ile birkaç ay sonra eski sağlıklı günlerimize döneriz. Ama tersi bir durumda sonuçlarını hayat boyu çekeriz. Sağlığımız için hastalık anında doğru kişilere ve hastanelere gitmeliyiz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar