Ayak Mantarı Oluşum Nedeni, Dağılımı, Tedavisi

Mantar; En iyi karanlık- nemli- ılık ortamı seven bu ortamlarda çok rahat üreyebilen küçük organizmalara mantar denir. Ayak mantarı günlük hayatımızda çok sık karşılaştığımız deri hastalıklarının başında gelir.
Ayak Mantarı Oluşum Nedeni, Dağılımı, Tedavisi
Çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelen bu rahatsızlık aşırı derecede kaşıntı, yanma, koku, pişik şikayetlerinden çok rahatsız edici bir etkiye sahiptir. Mantar sıcak-nemli ortamı çok sevdiğinden yayılması da bu ortamlarda hat safhada olur. Bu oluşumun önüne geçebilmek için giyilen çoraplardan, ayakkabılardan, ayakların yıkandıktan sonra tam kurulanmamasından, çıplak ayakla basılan yerlerde ortamın tam olarak temizlenmemesinden meydana gelir.

Ayak mantarı bulaşıcılığı çok yüksek olan mantarın üremesi için gerekli ortamın meydana gelmesi durumunda önlem alınmadığı takdirde de devam edebilecek bir rahatsızlıktır. Mantar için tedavi ve önlem alınmadığı takdirde tırnağa da bulaşması görülen rahatsızlıklardandır.

Özellikle günlük yaşantımızda kullandığımız çoraplar, ayakkabılar, terlikler, ortak kullanım alanı olan çıplak ayakla bastığımız banyolar sebebiyet verebilecek durumlardır.

Önleme Yöntemi

•    Ayakların sık sık yıkanması, yıkanma sonucu iyice kurulanması, kurulama yapılan havlunun bir başkasının kullanımını engellemek için kişisel havlu olması,

•    Çorapların günlük değiştirilmesi ve bunların pamuktan, terlenildiği zaman teri emen yapıda olması,

•    Ayakkabı olarak deri ayakkabılar kullanılması, ayağı sıkan terleten ayakkabıların tercih edilmemesi,

•    Yaz aylarında açık hava alabilen ayakkabıların tercih edilmesi,

•    Bulaşıcılığının önüne geçmek için ortak kullanım alanı olan banyo gibi yerlerde ıslak zemine basıldığında oraların da kurulanması.

Evde Önleme Yöntemleri

Yukarıdaki anlatımların dışında ayak mantarının evde basit bir şekilde tedavi yöntemlerde mevcuttur. Bunların hepsi çok basit yöntemlerdir. Bunlar;

•    Bir miktar yaklaşık yarım çay bardağı elma sirkesini bir miktar suyun içerisine koyup ayaklarımızı beklettiğimizde asidik ortam oluşacağından mantara iyi gelir.

•    Tuzlu su uygulaması: bir miktar tuzu suyla karıştırıp ayaklarımızı suya koyduğumuzda mantara iyi gelir.

•    Bir miktar karbonatı suyla karıştırıp ayaklarımızı koyduğumuzda mantara iyi gelir.

•    Ayak mantarının önlenmesinde çorap giyilmeden önce pudra kullanılması gün boyu ayakkabı içerinde bulunan ayakların kuru kalmasını sağlayacak bu organizmaların üremesini engellemiş olacaktır.

Ek olarak doktor muayenesi sonucu mantar oluşumu için sürülmesi için çeşitli kremler ve spreyler de bulunur. Daha uzun vadeli kremler ve spreyler geçmeyen mantarlar için hap kullanımı da mevcuttur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar