Akciğer Kanseri Belirtileri

Akciğer kanseri hastalık ancak ilerlediğinde fark edilen bir kanser türüdür. Hastalığın ilk evrede anlaşılamaması da hastaların tedavilerinin başarı şanslarını düşürmektedir.
Akciğer Kanseri Belirtileri
Hasta bazı şikâyetleri nedeni ile hastaneye başvursa dahi kanserin başlangıcında hastalık teşhisi konulamamaktadır. Hastalığın teşhis edilmesi ve tedaviye başlanılabilmesi için ilk aşamada olmasa da ileri aşamalarında akciğer kanserinin bazı belirtileri bulunmaktadır.

Akciğer Kanseri Hastalığının Belirtileri

Hastalığın ilerleyen dönemlerinde bazı belirtileri vardır. Bunlardan ilki öksürüktür. Bu öksürük türü hastanın gün içerisinde öksürür iken çok zorlanmasına neden olmaktadır. Normal olan, boğaz tahrişi ya da enfeksiyon gibi nedenler ile ortaya çıkan öksürük iki hafta içerisinde ortadan kaybolur iken bu öksürük kalıcılık göstermektedir. Bu da akciğer kanserine yakalanma riskini ortaya çıkarmaktadır.

Hastanın bir süre sonra nefes alıp vermesinde değişiklikler meydana gelmektedir. Nefes darlığı olarak nitelendirilebilecek bu belirtiler en çok merdiven çıkıldığında baş göstermektedir. Eğer kanser hücreleri kişinin göğsünde tümör ile kaplı olan bir sıvı meydana getirirse bu gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Hastanın akciğer kanseri olduğunun bir diğer belirtisi ise göğsünde hissettiği ağrılardır. Aniden aynı noktada meydana gelen, sırtı, göğsü ve omuzu etkileyen bu ağrıda derhal doktora başvurulmalıdır. Kişi eğer kansere yakalanmış ise lenf düğümlerinde genişleme meydana gelme gibi etkiler nedeni ile bu ağrıları çekiyor olabilir.

Hastalığın diğer belirtilerini ise hastanın sesinde çok hızlı bir düşüş, aşırı bir şekilde seyreden kilo kaybı, kaslarda veya kemiklerde gece yatıldığında dahi geçmeyen kronik ağrılar ve şiddetli baş ağrıları oluşturmaktadır. Tüm bu belirtiler kişinin kesin kanser olduğunu göstermemek ile birlikte, hastanın doktora başvurması hastalığın tedavisinde geç kalınmaması açısından önem arz etmektedir.

Akciğer Kanseri Hastalığının Tedavisi

Hastanın tedavisi için öncelikle kanserin evresi yani kaçıncı aşamada olduğu belirlenmektedir. Bunun bilinmesinin ardından kemoterapi, feto dinamik terapi, adjuvan tedavisi ya da cerrahi müdahale yapılmaktadır. Bunlardan kemoterapi geçmişteki etkilerinin aksine yan etkileri oldukça azalmış olan ve hastaya damarından sıvı verilmek yoluyla yapılan tedavidir.

Adjuvan tedavisi ise kanserden kurtulan ancak teknolojiye rağmen görülemeyebilme olasılığı taşıyan küçük çaptaki kanser hücrelerinin yok edilmesi amacı ile yapılan tedavidir. Tüm bu tedavi yöntemlerinde hastalığın aşaması büyük önem taşımaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar