Varis Yaşam Kalitenizi Düşürmesin

Varis bacaklarda, sık olarak da diz altı ve ayak bileklerinde görülen toplardamar kapakçık sisteminin düzgün çalışmamasından kaynaklı bir damar hastalığıdır. Sağlıklı işleyen bir kan dolaşım sisteminde kan toplardamardan kalbe doğru hareket eder ve geri dönmez.
Varis Yaşam Kalitenizi Düşürmesin
Ancak kapakçık problemi olan hastalarda kanın geri sızmasıyla damar kalınlaşır ve kıvrılır. Buna bağlı olarak kan akışının yavaşlaması, damarlarda şişlik meydana gelir. Dışarıdan bakıldığında deri üstünde de görülebilen bu varisler bacaklarda ağrı, yorgunluk ve ileri seviyelerde ise kramplara sebep olabilir.

Ödem oluşumunu da beraberinde getiren varis, varisli bölgede herhangi bir yaralanma durumunda da kanın pıhtılaşmasını geciktirerek iyileşme süresini uzatır. Ayrıca zaman içerisinde damarlarda patlama da meydana gelebilir. Bunun için bir an önce önlem alınması yararınıza olacaktır. Uzman hekim desteğine başvuru yapılarak tedavinin başlatılması gerekir.

Varis Tehlikesi Altında Olanlar Kimlerdir?

Günümüzde sık rastlanan bir hastalık olan varis, genellikle uzun süre ayakta kalma ya da uzun süre oturma halinde olanlarda görülür. Bu nedenle cerrahlarda, öğretmenlerde, bankacılarda, kuaförlerde ve bunun gibi uzun süre ayakta durarak ya da oturarak yapılan mesleklerde görülme olasılığı yüksektir. Kadınlarda erkeklere göre daha çok görülen varis, ergenlerde ve çocuklarda da görülebilir.

Yapılan araştırmalar varisin ilk evresinin ergenlik ve çocukluk dönemlerinde başladığını gösterir. Sık kilo alan kişilerde, gebelerde, yaşlılarda varisin görülme oranı yüksektir. Düşük bir oranda travmatik sonuçlarla da görülebilir. Varis belirleri başlamış ise hemen gerekli adımın atılarak tedaviye başlanılması hızlı sonuç almanıza yardımcı olur.

Varis Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Varisin belirlendiği durumlarda vakit kaybetmeden bir hekime muayene olmak gerekir. Muayenenin ardından kesin tanı için renkli damar ultrasonu çekilmeli ve hekim kontrolünde seçilecek doğru tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

Varis hastalığının seviyesine göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulansa da en sık başvurulan yöntem basınçlı varis çorabı ile birlikte ilaç tedavisidir. İleri seviye varislerde ise cerrahi tedavi ile varisli damar çıkarılır. Teknolojinin gelişmesi sonucu lazer tedavileri artmaya başlamıştır. Lazer tedavisinde varisli damar devre dışı bırakılarak hasta sağlığına kavuşturulur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar