Prematüre Bebek Ve Anne İlişkisi

Prematüre bir bebeğin her şeyden önce annesine ve sütüne ihtiyacı vardır. Temel olarak bakım burada başlıyor. Prematüre bebeklerin beslemeye çok fazla ihtiyaçları olduğu için normalden daha fazla beslenme ihtiyacı duyarlar.
Prematüre Bebek Ve Anne İlişkisi
Normal bir bebek üç saat arayla beslenirken prematüre bir bebek bir saat arayla beslenme ihtiyacı duyar. Bunun içinde prematüre annelere gereğinden fazla yorulur ve uykusuz kalırlar.

Prematüre doğan bebeklerin hijyen bir ortamda bulunmaları da çok önemlidir. Bebeğin yanında bakımından sorumlu olan kişinin ellerini sık sık yıkaması ve hastalıklı ortamlarda bulunmamaları çok önemli etkenlerdendir. Bunun sebebi ise prematüre bebeklerin savunma mekanizmalarının çok iyi çalışamamasından mikroplarla savaşamamasıdır. Mutlaka eldiven ve benzeri koruyu etken maddelerin kullanılması gerekir.

Prematüre bebeklerin düzenli takipleri doktor tarafından yapılmalıdır. Prematüre bebekler doğduktan sonra rop muayenesi ve işitme testlerini kesinlikle yaptırmaları gerekmektedir. Bu sayede sağlıklı bir sonuca ulaşım sağlanabilir.

Prematüre Annelerinin Psikolojik Durumları

Prematüre bebek sahibi olan aileler çok zorlu süreçlerden geçmektedirler. Doğan bebeklerini cam kutular içinde solunuma veya farklı cihazlara bağlı olarak görmek bir anne için dayanılmaz bir durumdur. Çoğu prematüre de emme yutma nefes alma koordinasyonu olmadığı için prematüre annesi bebeğini emziremez sadece sağarak bebeğine götürür.

Çoğu annenin uzun süre emziremediği için sütü kesilir. Bu anne için gerçekten ciddi bir yıkımdır. Çünkü ihtiyacı olan bebeğine süt götüremez. Aile için zor bir durum olan prematüre doğum anne için daha zordur ki zorluk derecesi hakkında çok denemez çünkü çok fazladır.

Hem bedenen hem de psikolojik olarak anne yıkılmıştır. Bu durumda ciddi olarak lohusa depresyonuna girebilen anneler psikolojik yardım almaktan çekinmemelidir. Prematüre bebeklerin iyileşme sürecinde aileler yoğun bakım kapısında günlerce belki aylarca bekleyebilirler.

Bu süreçte aile bireyleri birbirlerine destek olmalı ve kötü olasılıkları düşünmemelidirler. Burada anneye birçok görev düşüyor. Kendinden emin ve kararlı olması bebeğinin de iyi hissetmesine yardımcı olacaktır. Bu durumlarda psikolojik destek almak da anneye iyi gelebilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar