Lenf Nodu (Beze) Büyümeleri Nasıl Takip Edilmelidir?

İnsan sağlığı en önemli konulardan biridir. Bunun için dengeli beslenmeye ve sağlığı tehdit edici unsurlardan kaçınılmaya özen gösterilmelidir.
Lenf Nodu (Beze) Büyümeleri Nasıl Takip Edilmelidir?
Ayrıca lenf bezleri konusunda herhangi bir şekilde sorun yaşayan kişiler mutlaka uzman hekim desteği de almaya özen göstermelidir. Lenf bezi sorunu olan kişilerin takip edilmesi de ayrıntılı bir şekilde yapılması gerekir.

1. Eşlik eden anlamlı fizik inceleme bulgusu varsa mutlaka ciddi hastalıklara araştırılmalıdır.

2. Eşlik eden bir bulgu yoksa 2 veya 3 hafta lenf bezeleri gözlenir. Bu arada antibiyotik kullanılarak, küçülmeleri sağlanabilir.
 
3. 2-3 haftalık gözlem sonunda bezeler ve büyüklükleri tekrar değerlendirilir. Boyutta artış mevcut ise, ileri boyuttaki tetkikler yapılır.

4. 2-3 haftalık izlemede beze aynı boyutta kalıyorsa ilave olarak, bir 2-3 hafta daha izlenir. Bu süre sonucunda beze tamamen kayboldu ise takip bırakılır.

5. İzleme sonunda bezenin boyutunda değişiklik olmazsa, aynı boyutta bile kalsa ileri derecede tetkikler istenir. Gerekirse tanı için beze biyopsisi alınmalıdır.

Tüm bu ayrıntılar uzman hekim kontrolünde yapılması yararınıza olacaktır. Gerekli tetkiklerin ve analizlerin yapılması sonucu da tedaviye başlanılması gerekir. Düzenli bir tedavi sonrası iyileşme de takip edilmelidir.

Lenf Nodları (Laplar) Ne Zaman Tehlikelidirler?

Bir santimetreden küçük boyuttaki lenf bezlerindeki şişmeler hastalık bulgusu olarak kabul edilmez. Fasulye tanesi büyüklüğündeki laplar, başka bir bulgu olmasa bile mutlaka değerlendirilmelidir. Boyutunda 1,5 cm üzeri, dirsek bölgesinde 0.5 cm, kasıkta 1,5 cm üzeri beze büyüklükleri, hastalık açısından belirti olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Omuz üzerinde bulunan bezeler, boyutları ne olursa olsun tersi ispat edilene kadar önemlidir ve ciddi hastalıklara işaret eder.

Ense ve kulaktaki lenf bezlerindeki şişmeler daha çok enfeksiyondan kaynaklanır. Ama 2 haftayı geçen bir lenf bezinin şişmesi viral enfeksiyonları, tüberkülozu ve kanseri akla getirmelidir. Bir de lenf bezlerindeki şişliklere; ateş, gece terlemeleri ve kilo kaybı eşlik ediyorsa ‘’lenfoma’’ adı verilen beze kanserleri olabilir.

Lap yani lenf bezlerindeki şişmeler, ciddiye alınmalı; mutlaka doktora gösterilerek incelenmesi gerekir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar