KULAK RAHATSIZLIKLARI NELERDİR?

Kulak, vücudumuzda bulunan beş duyu organdan biridir. Diğer organlar da olduğu gibi işitme duyumuz olan kulakta da bir takım rahatsızlık olabilir. Bu rahatsızlıklar bazen direkt kulakla ilgili olurken bazen de bir başka hastalığın belirtisi olabilir.
KULAK RAHATSIZLIKLARI NELERDİR?
Rahatsızlığın teşhisin de kulakta ki ağrının, şiddeti, yeri ve süresi önemlidir. Kulak rahatsızlıkları şu şekildedir:

Baş Dönmesi:
Baş dönmesini gün içinde birden fazla nedeni olabilir. Ancak ilk aklımıza gelen tansiyon, şeker düşmesi gibi nedenler dışında kulaktan kaynaklı rahatsızlıkların da sebep olacağını bilmek gerekir. İç kulakta oluşan bir tümör ve bağlamında ki rahatsızlıklar da baş dönmesine sebebiyet verebilmektedir.

Kulak Çınlaması:
En sık görülen kulak rahatsızlığıdır. Kişinin ortam da herhangi bir sesli uyaran olmamasına rağmen kulağında garip sesler geldiği hissi yaşama durumudur. Bu durumun birden fazla nedeni olabilir. Orta kulak da sıvı birikimi, enfeksiyon ve kulak zarında delinme gibi sebeplerden oluşmaktadır. Aynı zaman da kulak kiri de geçici bir süre kulak çınlaması yapabilir. Kulak çınlaması yaşandığı durumlar da hastanelerin KBB (kulak burun boğaz) bölümüne muayene olmak gerekir.

Orta Kulak İltihabı:
Üst solunum yollarında ki enfeksiyonun orta kulağa ulaşması sonucu görülen enfeksiyondur. Kulak da bulunan örs kapanır ve hava alamaz böylelikle içerde sıvı birikimi olur ve kulak tıkanır. Basınç değişikliklerine bağlı olarak, genzi ve burnu tıkayan burun eğriliği, geniz eti, tümör gibi hastalıklara neden olur.

Meniere Hastalığı:
İç kulakta dengeden sorumlu sıvılarda ki basınç değerinin artış göstermesi ve baş dönmesi ataklarıyla kendini gösteren bir hastalıktır. Daha çok orta yaş grubu olarak nitelendirilen insanlarda görülmektedir. En sık görülen belirtileri; baş dönmesi, kulak uğultusu, işitme sorunudur. Teşhis edilmesinde baş dönmesinin süresi, şiddeti, kusma olup olmadığı gibi nedenler etkilidir.

Kulak Kiri:
Dış kulak üzerinde bulunan sarımsı renkte ki salgıdır. Kulak salgısı bazı faktörlerden dolayı dışarı atılamazsa birikerek tıkanıklığa sebebiyet verebilir. Buna sebep, kulağı sert sicimlerle temizlemeye çalışmak, tozlu ortamlarda bulunmak sayılabilir. Kulak temizliğini özellikle pamuklu çubuklar veya sert cisimlerle yapmak kulağa zarar verir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar