Katarakt Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Oluşur?

Göz bebeğinin arkasında yer alan ve görmeyi sağlayan göz merceğinin saydamlığının yitirilmesi sonucu matlaşmasına katarakt denir. Genelde orta yaş kesimde görülse de yeni doğanlarda ve şeker hastalarında görülmektedir. 
Katarakt Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Oluşur?
Katarakt ayrıca göze darbe sonucu da oluşmaktadır. Kullanılan ilaçlar kortizon içeriyorsa bu hastalığın çıkma ihtimali olabilir.

Katarakt Belirtileri Nelerdir?

•    Işığa karşı hassasiyet
•    Okumada zorluk
•    Çift görme
•    Görmede azalma
•    Renkleri soluk ve sararık görme
•    Gözlüklerin numaralarının sık değişmesi

Katarakt rahatsızlığı gözlükle ve ilaçla tedavi edilmeyen bir rahatsızlıktır. Genelde katarakt rahatsızlığı ameliyat ile tedavi edilmektedir.

Katarakt Bebeklerde Olur mu?

Katarakt sadece büyüklere özgü bir hastalık değildir. Doğumdan itibaren görülebilen gözün tek yada her ikisinin de saydamlığını yitirip opaklaşma sonucu olabilen yada annenin hamilelik sırasında enfeksiyon kapmasından dolayı oluşabilen bir rahatsızlıktır. Bir göz bebeği diğer göze göre farklı olabilir. Eğer bebeğinizde kataraktan şüpheleniyorsanız hemen doktora başvurmak erken tedavi için daha doğru olur. Doktor tanı koyduğunda doğumsal kataraktan dolayı görme engelleniyorsa ameliyat edilmesi gerekmektedir.

Katarakt Nasıl Oluşur?

Katarakt yavaş yavaş oluşan bir rahatsızlıktır. Gözde sulanma, kızarma yada ağrı oluşturmaz. Hasta bulanık ve çift görmektedir Gözlerinin üzerinde bir şey varmış gibi hissedebilir. Devamlı gözlük değiştirme ihtiyacı hisseder. Göz renginde değişme vardır ve ameliyat edilmesi gerekir. Fazla bekleyen kataraktlar sertleşerek ameliyat esnasında çıkarılması zor olabilir. Bu nedenle erken tedavi ile ameliyat edilmesi daha sağlıklı olur. Kataraktı uzun yıllar boyu kalan hastalarda göz içi iltihabı göz tansiyonu gibi durumlara neden olmaktadır.

Katarakt Ameliyatı Nasıl Bir Ameliyat 

Ameliyattan önce hastaya damla ve bazı uyuşturucu etkiye sahip ilaçlar verildiği için hasta kesinlikle ağrı sızı duymaz.

Katarakt Ameliyatı

Her hastaya göre farklılık gösteren bazı tekniklerle ameliyat yapılmaktadır. Göz içi merceğin alınması ve içindeki parçaların çıkarılması sağlanarak yapay mercek kullanarak hastaya mercek yerleştirilmesi gerekir. Mercek yerleştirilmesi güç olan hastalar kalın çerçeveli gözlük kullanmak zorunda kalırlar. Günümüzde tıbbın gelişmesi ile katarakt ameliyatları lazerle kolaylıkla yapılmaktadır. Normalde katarakt ameliyatı FAKO denilen yöntem ile yapılmaktaydı. Bu yöntemde ağrı ve dikiş olmamaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar