Kabızlık Sorununa Doğal Çözümler Nelerdir

Kabızlık çok sık görülen fakat dikkate alınmadığı zaman ciddi sonuçlar doğuran bir tür şikâyettir. Genelde bağırsaklarda oluşan bir şikâyettir fakat bazen başka hastalığın belirtisi olabilmektedir.
Kabızlık Sorununa Doğal Çözümler Nelerdir
Kabızlık büyük abdest sıklığının azalmasıdır. Kalın bağırsak ve makatta gerçekleşmektedir. Haftada 3 kez büyük abdest için çıkılmıyorsa ve karında şişkinlik var ise kabızlık söz konusudur.

Kabızlık Nedenleri

En önemli sebebi yanlış beslenmedir. Posa ve liften az beslenenler, su içmemek kabızlığa neden olur. Diğer bir sebep ise kötü tuvalet alışkanlığıdır. Hijyen olan bir insan tuvalet beğenmeme dışarıda ise tuvalete girmeme, illa evinde büyük abdest ihtiyacını giderme isteği bu sebeple dışkılama isteğini erteleme sonucunda bağırsakta dışkı birikir ve bu bağırsak kaslarının zayıflamasına neden olur.

Bağırsak kasları dışkıyı bağırsaktan anüse doğru iter bu zayıfladığında ise yapamaz. Bir diğer sebep yoğun iş hayatı ve strestir. Stres bağırsak hareketlerini düzensizleştirmektedir. Bazı hastalıklarda kabızlığa neden olmaktadır. Guatr, şeker gibi hastalıklarda kabızlık yapar. Böbrek hastalıkları, Parkinson, omurilik yaralanmaları, kurşun zehirlenmesi, sinir ve kas hastalıkları da sebep olabilmektedir. Ayrıca doğuştan olan bağırsak hastalıkları da çocuk doğar doğmaz başlar.

Kabızlık Kimlerde Görülür Ve Çareleri Nelerdir

Çocuklarda, kilolularda, yaşlılarda ve kadınlarda daha sık görülmektedir. Beslenme alışkanlığı kötü olanlar, yoğun iş temposu olanlar, iş stresi, ayakta çalışanlar, çok seyahat edenlerde daha fazla görülmektedir. Fast food tarzı beslenenler de yüksek kalorili ve az lifli gıdalar tüketilmesi sebebiyle kabızlık sorunu yaşamaları sıktır. Hamilelerde ise hormonların değişmesi sebebiyle görülmektedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde de kabızlık olma riski fazladır.

Kabızlık tedaviden çok çözümü demek daha doğrudur. Çünkü çoğunlukla alışkanlıkların değiştirilmesi ile ilaç tedavisine gerek kalmadan çözülebilinen bir sorundur. Aşağıdaki maddeleri yerine getirdiğimizde kabızlık sorununa çare bulunabilinecektir.

•    Beslenme tarzı değiştirilmeli
•    Eksersiz yapılması
•    Tuvalet terbiyesi
•    Kabızlık giderici ilaçlar
•    Cerrahi tedavisi
•    Sıvı alımını arttırma

Kabızlık sorunu çocuklarda, hamilelerde, genç ve yetişkin ayırt etmeksizin herkeste görünebilir. Kabızlık sorunundan kurtulmak için ilaç tedavisi ve doğal çözümlerler çare arayanlar günümüzde birçok yola başvurmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar