Akciğer kanserine Kimler Daha Yatkındır?

Vücuttaki hücrelerin kontrolsüz şekilde büyümesi sonucu kanser hücresi akciğerde gelişerek akciğer kanseri olarak bilinen hastalığa neden olur. Akciğer kanserinden en çok fazla risk grubu oluşturan kişiler sigara içenlerdir.
Akciğer kanserine Kimler Daha Yatkındır?
Yaklaşık %80- 90 oranı sigaradan kaynaklanan akciğer kanseri puro ve nargile içenlerde de yüksek oranda görülmektedir.  Sigara içmeyen biri olsa bile sigara içilen ortamda durması akciğer kanserine yakalanma riskini doğurmaktadır.

Akciğer Kanseri Ve Meslekler

Sigaranın dışında akciğer hastalığına bazı mesleklerde çalışan kişilerde yakalanmaktadır. Özellikle asbest içeren sanayi işlerinde uğraşanlar, kimyevi maddelerle ilgili çalışanlar, gemi inşaatı, fren balataları ve izalasyon işleri ile ilgilenenler madende çalışıp uranyum ve radon gazından etkilenenler de akciğer vakası tanıları görülmüştür.  

Akciğer Kanserinin Kadın Ve Erkekte Görülme Oranları Nedir?

Sigara bağımlılığının en fazla erkeklerde olması sebebi ile kadınlardan daha fazla erkeklerde akciğer kanserine yakalanma riski daha fazladır. En çok 55 yaş ve üzeri kişilerde görülen akciğer kanseri 50 ila 70 yaşındakiler için tanı fazlası daha fazla olan bir hastalıktır.

Akciğer Kanseri Belirtileri

•    Yutmada güçlük
•    Göğüste ağrı
•    Zayıflama ve iştah kaybı
•    Kanlı balgam
•    Geçmeyen ve ağırlaşan öksürük
•    Nefes darlığı hırıltılı solunum
•    Ses kısıklığı

Akciğer Kanserinden Nasıl Korunmalı?

Sigara içenler için başlatılan sigara bırakma kampanyaları ile kişilerin bilinçli olması sağlanarak daha sağlıklı bir yaşama merhaba demelerinde bir adım atılmıştır. Sigarayı bırakarak kanserden ilk korunma yöntemi olarak korunabilirsiniz.

Ancak tiryaki olanların biranda bırakmaları o kadar kolay olmadığı için çeşitli kampanyalarla ve çalışmalarla sigara bıraktırma hatlarının da açıldığı hizmetlerden insanlar faydalanmaktadır. Kişinin önce sağlığını sonra sevdiklerini düşünerek  hareket etmeleri en büyük destekçileri olmaktadır.

 Akciğer Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Akciğer kanserinde ve tüm kanser vakaların da tedavi 3 şekilde yapılmaktadır. Radyoterapi kemoterapi ve cerrahi müdahale ile yapılan tedavi çeşitleri vardır. Cerrahi yöntem ile uygulanması lenf bezlerine kanser sıçradıysa yapılabilir. Bu işlemde hastadan küçük parça alınarak yada akciğerin tamamı alınarak hastanın durumuna göre kemoterapi yada radyoterapinin de uygulanıp uygulanmayacağına karar verilmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar