Akciğer Kanseri Teşhisi Nasıl Konulur?

Akciğer kanseri bazen belirtileri görülmeyen bir hastalıktır. Ancak kesin tanısı için doktorun bronşlardan alacağı parça ile bronkoskop ile yapacağı tetkike göre hastalığın tanısı konulmaktadır. Girilemeyen zor bölgeler enjeksiyon sayesinde girilerek biyopsi için örnek alınmaktadır.
Akciğer Kanseri Teşhisi Nasıl Konulur?
Alınan biyopsi patoloji uzmanı tarafından incelenerek kanser olup olmadığına kanat getirilir ve teşhis konulur. Kanserin evresi tedavi için oldukça önemlidir. Bunun için erken teşhisin yararları olacaktır. Kanser teşhisi koyulduktan sonra tedavi sürecinin başlatılması da gerekir.

Kemoterapi (ilaçla tedavi)

Sistemik tedavi olarak bilinen kemoterapi kanser hücrelerinin tedavisi için kullanılan bazı ilaçların verilmesi ile yapılan bir tedavidir. Kemik iliği, mide bağırsak mukozası gibi hızla çoğalarak sağlıklı hücrelerle savaşan kemoterapinin bazı yan etkileri de bulunmaktadır. Kemoterapi sonrası hastada mide bulantısı yorgunluk, ishal ve saç dökülmesi gibi etkiler görülmektedir. 

Radyoterapi (Işın tedavisi)

Kanser hücreleri yüksek enerji içeren x ışınları ile yok edilmektedir. Tümör olan hücreler bu tedavi ile yok edilmektedir. Normal hücreler bu durumda daha az etkilenmekte ve hemen yenilenmektedir. Tedavi edilecek alan çizilerek hasta masada kıpırdamadan yatarak tedavi uygulanır. Ortalama 10  ila 30 dakika arasında işlem uygulanır.

6 hafta boyunca tedavi sürmektedir. Radyoterapi sonrası da bazı yan etkiler görülmektedir. Radyoterapi sonrası bölgede kaşınma kızarıklık, kılların dökülmesi, balgam çıkartma, boğaz ağrısı, iştahsızlık gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Kemoterapi süresi hastalığın durumuna göre kısa yada uzun olabilir zorlu bir süreç olsa da tedavide gerekli bir parçadır. 

Bu Dönemde Neler Yapılması Gerekir

Bu dönem içerisinde mutlaka sağlığınıza gereken özeni gösterin. Ayrıca beslenmeye de dikkat edin. Doktorunuzun önerdiği ilaç ve benzeri uygulamaları düzenli olarak gerçekleştirin. Ayrıca sigar, alkol ve benzeri ürünlerden uzak durun. İçilen bölgeye dahi yaklaşmayın.

Bu sayede aktif olarak sağlığınızı koruma altına alabilirsiniz. Tedavi süresi içerisinde herhangi bir şekilde aksatma yaşamayın. Moralinizi üst seviyede tutmaya özen gösterin. Işın tedavisi konusunda gerekli desteğin alınabilmesi için size yakın olan bölgeleri tercih edin. Bu sayede herhangi bir şekilde yorgunluk yaşamayacaksınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar