YKS Nedir? Yükseköğretim Kurumları Sınavı Netlik Kazandı

ÖSYM’nin aldığı son kararla birlikte üniversiteye girişte yapılacak sınav sisteminin adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı yani YKS oldu.
YKS Nedir? Yükseköğretim Kurumları Sınavı Netlik Kazandı
ÖSYMYKS başvuru tarihlerini ise 1-21 Mart tarihleri arasında belirledi ve öğrenciler için zorlu olan bu sürecin tarihi böylelikle belirlenmiş oldu. 1-21 Mart tarihinde başvuru yapamayanlar için ÖSYM bir kolaylık yaptı ve geç başvuru günü olan 4 Nisan çarşamba günü de öğrenciler başvuru yapabildi.

YKS Sınavı Nasıl Yapılacak?

ÖSYM yeni bir sisteme geçti ve beraberinde çeşitli soru işaretleri öğrencilerin kafasında oluşmaya başladı. Mevcut sistemde bulunan iki farklı sınav YGS ve LYS vardı ve bu sınavlarında kendi içinde 5 farklı oturumu bulunmaktaydı ve YGS ve LYS arasında yaklaşık 3 aylık bir süre zamanı bulunmaktaydı.

Mart ayında YGS’YE girip ardından Haziran ayında ise 5 ayrı oturumu bulunan LYS’ye giriyorlardı. Bu durum öğrenciler için ekstra bir stres ve kaygı durumuna yol açmıştı. YKS sistemi ise eski sistemden farkları bulunmaktadır.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı Netlik Kazandı

YÖK başkanına göre YKS sistemi iki oturumlu olacak ve adaylar birinci ve ikinci oturuma aynı gün girecek buradaki amaç kaygıyı biraz daha azaltmak ve sınavlar arasındaki süre farkını azaltmak olduğunu görüyoruz. Öğrenciler Haziran ayında cumartesi günü sabah ilk oturuma girecek ve sınav çıkışı mola verecekler ve öğleden sonra ikinci oturuma girecekler. ÖSYM yabancı dil sınavına da açıklık getirdi.

Yabancı dil sınavı bu iki oturumun ardından gelecek gün olan Pazar günü yapılması planlanmaktadır. Diğer önemli bilgi ise bu YKS sınavından alınacak puanların 2 yıl geçerli olması bu sistemi diğer sınav sistemlerinden özgün yapmaktadır. Kimi veli ve öğrenciler sistemi beğense de kimi adaylar ve velileri de sistemi beğenmemektedir. Sonuç olarak ÖSYM’nin aldığı karala YKS bu seneden itibaren uygulanmaya başlayacak.

YKS Sınavında Kaç Soru Sorulacak?

Adaylar eski sisteme göre daha az soru ile karşılaşacaklarını söyleyebiliriz. Yeni sistemde adaylar sınavı ilk oturumunda 120 soruluk bir testten sorumlu olacaklar. İkinci oturumda ise Türkçe, Matematik, Fen bilgisi ve Sosyal bilimler için ayrı ayrı 40 soruluk testlerden sorumlu olacaklar. Yabancı dil sınavında ise 80 soruluk bir testten sorumlu olacaklar. ÖSYM’nin soru sayısını da oturum sayısı gibi azalttığını görmekteyiz tabi ki bunun nedeni öğrencilerin stres ve kaygısını en aza indirmektir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar