Tırnak Batması Neden Olur?

Tırnak batması, tırnağın anatomik yapısı, yanlış tırnak kesimi, uzun süre ayakkabı giymek, ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar tercih etmek, mantar enfeksiyonları ve kronik iltihabi durumlarda görülür.
Tırnak Batması Neden Olur?
Kronik iltihabi durumlar için hijyen dışında alabileceğiniz pek tedbir olmadığından, altında yatan tetikleyici hastalıkları bulmak ve tedavi için uzman bir hekime başvurmalısınız.

Doğru Tırnak Kesimi İçin Püf Noktaları

Öncelikle el ve ayak tırnaklarının farklı kesilmesi gerektiğini belirtelim.
El tırnakları, yuvarlak kesilmelidir. El tırnaklarınızı kısaltmak için törpüden de faydalanabilirsiniz.

Ayak tırnaklarınızı ise küt kesin ve çok derin olmamasına dikkat edin. Zira ayak tırnaklarındaki batmaların sebebi çoğu kez yanlış tırnak kesiminden kaynaklanmaktadır.

Anatomik Yapı Ve Diğer Sorunsallar

Bazı insanların anatomik yapısı ve genetik mirası nedeniyle, ayak tırnakları daha çok batmaya müsaittir ve bu durum hayatları boyunca bir sorun olarak devam etmektedir. Bu konuda yapılabilecek yegane çözüm, ayak yapınıza uygun ayakkabıları tercih edip, tırnak kesim protokolünü takip etmektir.

Diğer unsurlar arasında ise, yanlış ürün tercihi, yüksek topuklu ve sivri burun ayakkabı giymek, uzun süre ayakları havasız bırakmak ve hijyen kurallarına dikkat etmemek, meslek gereği darbelere maruz kalmayı (futbolculuk, ağır sanayi çalışanı v. s) sıralayabiliriz.

Tırnak Batmasında Tıbbi Çözümler

Tüm detaylara dikkat etmenize rağmen yine de tırnağınız battıysa, çözüm artık Medikal Tedavidir. Bu alanda başvurabileceğiniz Hekimler, Genel Cerrahi Uzmanları ve Ortopedistlerdir. Genellikle ilk etapta oluşan enfeksiyonu gidermek için, düzenli pansuman, antibiyotikli kremler, ileri irritasyon durumda oral antibiyotik desteği verilmektedir. Buna rağmen iyileşme sağlanamaması durumunda, batık olan bölge uyuşturulduktan sonra plastik bir protez takılır ve 5 dakikalık bir sürede işlem tamamlanır.

Yaklaşık olarak  15 gün süre içinde tedavi sağlanır. İşlem acısız ve pratik olmakla birlikte sonuç odaklıdır. Son dönemlerde plastik protez sayesinde Tırnak çekme işlemi daha az yapılmaktadır. Bu sayede acılı ve iyileşme süreci uzun olan cerrahi müdahaleye daha az gerek duyulmaktadır. Tırnaklarınızı düzenli olarak temizlemeye özen göstermelisiniz. Ayrıca tırnak yeme huyu olanlarda bu konuda tıbbi destek alabilirler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar