Şeker Hastaları İçin Beslenme Ve Egzersiz

Diyabet günümüzde çoğu kişide bulunan ve oldukça dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu hastalıkla yaşayan biriyseniz kullandığınız ilaçların yanı sıra aldığınız besinlere de sürekli dikkat etmeniz gerekiyor.
Şeker Hastaları İçin Beslenme Ve Egzersiz

Şeker Hastalığı Nedir?

Şeker hastalığı yani diğer ismiyle diyabet pankreas isimli salgı bezinin yeterince insülin salgılayamaması ya da bu insülini yeterli bir şekilde kullanmasından kaynaklanan bir sağlık problemidir. Ne yazık ki, teşhis konulduktan sonra tam olarak bir iyileşme gözlenemez, düzenli ilaç kullanımı hatta bazı seviyelerde iğne kullanımı ve alınan gıdalara dikkat edilmesi ile bu hastalık ile barışık bir şekilde yaşayabilirsiniz.

Şeker hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir, genetik olarak aktarıldığı söylenmektedir. Günümüzde her 5 kişiden biri bu hastalık ile yaşamaktadır. Uzmanlar gelecek yıllarda bu oranın daha da artacağını söylemektedir. Bu makalemizde şeker hastaları için uzak durulması gereken gıdalardan, diyet programınızda ağırlık vermeniz gereken gıdalardan bir de egzersiz önerilerinden bahsedeceğiz.

Uzak Durulması Gereken Gıdalar

Eğer bu hastalığın teşhisini almışsanız beslenme düzeninizi de mümkünse bir diyetisyen ile görüşerek değiştirmeniz gerekiyor. Çünkü diyabet damar tıkanma olasılığını arttıran bir hastalık olduğundan kalp krizi riskiniz de artmış oluyor.

•    Özellikle içerisinde işlenmiş şeker bulunan ya da çok fazla şeker içeren -şeker hastaları şekeri tamamen bırakmak zorunda değildir- gıdalardan örneğin bal, reçel, dondurma, çikolata gibi gıdalardan uzak durulmalıdır.

•    Damar tıkanması ciddi bir problem olacağından tereyağı/margarin gibi paketlenmiş doymuş yağlar bu hastalıkla yaşayanlar için oldukça zararlıdır. Ayrıca yine paketlenmiş sosis, salam, tam yağlı süt ürünleri de yüksek oranda doymuş yağ içermektedir.

•    Şeker tüketimi kadar yağ tüketimi de önemli olduğundan çok yağlı kuruyemişlerden kaçınılmalıdır.

•    Kola, gazoz, paketlenmiş meyvesuyu gibi yüksek dozda şeker içeren içecekler tüketilmemelidir.

•    Alkol her insan için zararlı olsa da şeker hastaları için özellikle daha zararlıdır. Çünkü “hipoglisemi” denilen kan hastalığına yol açabilmektedir. Bu nedenle şeker hastaları alkolden özellikle kaçınmalıdır.

•    Beyaz pirinç ne kadar masum görünse de glukozun kana karışmasını hızlandırdığından dolayı şeker hastaları için uzak durulması gereken gıdalardan biridir. Ayrıca beyaz un, beyaz makarna da aynı gruba dahildir.

Şeker Hastaları İçin Besin Önerileri

Teşhisinizi aldıktan sonra tüm yediklerinize dikkat etmek zorundasınız. Diyabet ile yaşıyorsanız beslenmeniz için anahtar kelimeler; yağı az, besin değeri fazla, kalorisi düşük, meyveler, tahıllar, sebzelerdir. Birkaç örnek vermek gerekirse;

•    Zeytinyağı: Şeker hastalığının tetikleyebileceği damar tıkanıklığına karşı korur. İnsülin direncini azaltır ve kan şekerinin sabitlenmesini sağlar. Aynı şekilde Omega-3 yağ asitleri de bu görevi yapar. Doymuş yağlar yerine bu yağları kullanmak gerekir.

•    Sebze ve Meyveler; Yüksek oranda lif içerdikleri için insülinin sabitlenmesinde yardımcı olurlar. Fakat damar tıkanıklığı riskini önlemek için tuz/sos içermemelerine ve konserve formunda olmamalarına dikkat edilmelidir.

•    Sarımsak; Alternatif tıpta birçok amaçla kullanılan sarımsak, şeker hastaları için de yüksek koruma sağlar.

•    Domates Suyu; iyi bir kan sulandırıcıdır. Paketlenmiş olmaması, evde taze sıkılarak tuzsuz içilmesi gerekir.

•    Yeşil Çay; İnsülin stabilize edilmesinde etkin bir rol oynayan yeşil çay ayrıca şeker hastalığının sebep olabileceği diğer hastalıkları da engellemektedir.

•    Balık Tüketimi; Balık omega-3 içerdiğinden kalp sağlığı için oldukça iyi bir besindir. Diyabetin sebep olabileceği damar tıkanıklığını önler.

•    Su Tüketimi; Günde en az 2-2.5 litre su içilmesi en önemlisidir. Fakat içilen kahve, meyvesuyu, çay gibi sıvılar bu miktara dahil edilmemelidir.

Egzersiz Önerileri

Şeker hastaları kandaki yağ miktarının düşürülmesi, kilo alımının durdurulması, insülinin kontrol edilmesi gibi sebeplerden dolayı muhakkak düzenli egzersiz yapmalıdırlar. Fakat aşırı egzersiz insülin dengesini bozacağından ağır tempoda koşu/yürüyüş gibi sporlar tercih edilmelidir.
Diğer ağır olmayan sporlardan ise yoga/hafif tempolu dans/yüzme şeker hastaları için önerilen egzersizler arasındadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar