NEDEN OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖNEMLİ

Okula başlama dönemi veli ve öğretmenler tarafından doğru yönetilemez ise 1. Sınıfa başlayan çocukların ruh sağlığında geri dönülmesi zor izler bırakabilir.
NEDEN OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖNEMLİ
Son 5 yılın verilerine göre her yıl okul öncesi eğitimine başlayan öğrenci sayısı ortalama 1.000.000, ilkokula başlayan öğrenci sayısı ise ortalama 5.500.000 civarında. 1. Sınıfa kayıt yaptıran öğrencilerin 1/5 ‘i okul öncesinde herhangi bir eğitim almadan örgün eğitime adım atıyor.

Okul öncesi eğitimi bu yaş grubundaki çocuklar için hem ruhsal, hem fiziksel, hem de bilişsel öneme sahip. Hal böyleyken 1. Sınıfa bu eğitimi almadan başlayan çocuklarda eğitimi alan akranlarına göre adaptasyonda zorlanma, ince motor becerilerine daha geç sahip olma, özgüven bozuklukları, aileye kızgınlık vb. Problemleringörülebilmesi söz konusu.

Bu Çocuklarda Görülebilecek Ruhsal Problemler Neler Olabilir? Veliler Olarak Nasıl Davranılmalı?
1.Sınıfın ilk sabahı çocuğunuzu heyecanla hazırladınız. Okulun kapısından adımınızı attınız. Birçok veli için övünülecek bu güzel güne çocuğunuzun aşamayacağı problemlere sebep olabilirsiniz. Baba-anne otoritesine alışmış, ev kurallarını delmenin çözümlerini kendince ağlayarak, bağırarak bulmuş bir çocuğu başka bir otoritenin gölgesi altına bırakıyorsunuz. Öğretmen... 

Bu ortamın artık paylaşmayı, kurallara uymayı, zarar vermemeyi, eşyalarına sahip çıkmayı, öğrenmek zorunda olduğu bir ortam olduğunu gördüğünde çocuğunuza destek olmazsanız size güveni kırılabilir.

Bu yaş grubundaki çocuklarda yapılabilecek en büyük hatalardan biri onu bırakıp kaçmaktır. Yani onu tanımadığı bir ortamda yalnız bırakmaktır. Bu sizin için kurtuluş olabilir ama yapmamalısınız. Sakın bu hataya düşmeyin. Çocuğunuzu ilk dersine bırakırken ona okulun artık hayatının bir parçası olduğunu, arkadaşlarının, öğretmenlerinin olacağını onu buraya sabahları aynı saatte bırakıp akşam mutlaka alacağınızı söylemeniz gerekir. Bırakıp kaçma durumunda çocuğunuzda travma yaratabilirsiniz.

Çeşitli aile yapıları, topluma çeşitli çocukları, bireyleri kazandırır. Sınıf farklı aile yapılarının prototipi niteliğindedir. Daha huysuz, daha baskın, daha sakin, hiperaktif, özgüvensiz, fazla özgüvenli arkadaşlara sahip olması ve bu kişiliklerle yaşına uygun çatışmalara girmesi muhtemel. Sınıf ortamında sorun yaşadığında, her zaman yanında olduğunuzu hissettirmenin yanında problemlerini kendisinin çözmesi gerektiğini de söylemelisiniz.

Öğretmeniyle, arkadaşlarıyla en ufak anlaşmazlığında, sınav notlarının istediğiniz gibi gelmemesi durumunda öğretmenler odasının kapısında belirmeniz çocuğunuzun sizin gölgeniz altında kalmasına sebep olabilir. Bu da hayat boyu problemlerini çözememesine sebebiyet verebilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar