MOLDOVA HAKKINDA TEMEL BİLGİLER

Avrupa’nın en fakir ülkesi Moldova’dır. Ülkenin yüz ölçümü  33.848 km’dir. Moldova ülkesinde nüfusun çoğunluğu Türk asıllı Gagauzlar, Ukraynalı, Rus yaşamaktadır.
MOLDOVA HAKKINDA TEMEL BİLGİLER
2. dünya savaşında ekonomik olarak büyük kayıplar veren bu ülke katetrallar müzelere heykelleri korumayı başarmışlardır. Başkenti Kişinev’dir. Transdinyester bölgesinde Rus ve Ukraynalı nüfusu gagavuzya bölgesinde ise Moldovalı ve Gagavuz Türkler bulunmaktadır.

Moldova’nın Dili, Dini İklim Ve Hava Koşulu

Moldova’nın resmi dili Romence olup, Rusça ve ikinci dil olarak konuşulmaktadır. Ukraynaca ve gagavuzca azınlık olarak kullanılan diller arasındadır.  Okullarda Fransızca ve İngilizce dilleri öğretilmektedir.

Doğu ortodoks nüfusun çoğunluğunu oluşturur ve dini Yahudi,  Moldova’da 4 iklim mevsimde yaşanır, iklimi karasal iklimidir. Kışlar soğuk kar yağışlı olup ilk kar kasım ayında düşmektedir. Yaz mevsimi sıcak ve uzundur, en yüksek sıcaklık 40 derecedir.

Ekonomik Yapısı, Kültürü Ve Festivalleri

Avrupa’nın en fakir ülkesi olan Moldova tarımın oldukça yaygın olduğu bir ülke olarak buğday, arpa, mısır, tütün, soya fasulyesi gibi tarım gıdaları ile uğraşmaktadırlar. Enerji üretiminin kısıtlı olsada bu eksikliğini  Rusya ve Ukrayna  ile gidermektedir. Ülkenin başkenti şarap üretimi ile ünlü olup  büyük şarap mahzenlerinden birisine sahiptir. Ülkenin çoğunluğu kendisini Romanyalı olarak tanımlarken bazıları Moldovalı bazıları ise Rus olarak tanımlamayı tercih etmektedir.

Moldova insanları oldukça cana yakın arkadaş canlısıdır. Milli sporu tranta (ayakta güreş) oldukça önemlidir. 100 den fazla şarap çeşidi mevcuttur. Festivallerin merkezi kişinev’dir, en eski festivalleri gustar Festival’dir. Agustos ayının son hafta sonu üzümlerin olduğu zamana denk gelen adını gustardan alır. Nafaru Albfestifali ise her temmuz ayında Cahul’da yapılmaktadır.

El yapımı birçok ürünler sergilendiği bu festival folk sanatçıları ve dansçıları sokakları görsel şölene çevirmektedir. Ekim ayının birinci veya ikinci haftası şarap festivali yapılmaktadır. Cronograf ise uluslar arası film festivali, Bitei uluslararası tek sahne sanatları olup tiyatro, dans, müzik, kukla tiyatrosu, folklor gösterileri sergilenir.

Turistlik Yerleri
 
Hooly Gates, Moldova ulusal tarihi müzesi, etnografya ve doğa tarihi müzesi, nativity katedrali, stefancelmare parkı ve anıtı, rosevalley parkı, Puşkin müzesi, memorial parkı, serpeni, orhei antik kalıtıları, yer almaktadır.  

Yorumlar

Popüler Yayınlar