Herkesi Kendine Hayran Bırakan Yılbaşı Çiçeği Nasıl Bir Çiçek Türüdür? Özellikleri Nelerdir?

Günümüzde özellikle yılbaşı günleri için ismi anılan kokina bitkisini insanlar arama motorlarında aratmakta ne olduğunu merak etmektedirler. Anadolu da alternatif tıp yöntemi olarak da kullanılsa da son yıllarda yılbaşı denince insanların aklına gelmektedir.
Herkesi Kendine Hayran Bırakan Yılbaşı Çiçeği Nasıl Bir Çiçek Türüdür? Özellikleri Nelerdir?
Kokina çiçeği üzerinde yaprakları ve meyvesiyle meydana gelmektedir. Yeşil dikenleri, kırmızı meyvesiyle hoş bir görüntüye kavuşmaktadır. Yetiştiği yer olarak ise Güney Avrupa olan bu kokina bitkisi İran ve Akdeniz kıyılarında da yetişmektedir. Türkiye’de ise Marmara bölgesinin ormanlarında yetişmektedir. Küçük makiler veya çalılar şeklinde büyüyen kokina çiçeği boyu ise yaklaşık 1 metre ve daha küçüktür.

Kışında dayanıklı olup -25 derecelere kadar dayanmaktadır. Evlerde bazı işyerlerinde süs çiçeği olarak da kullanılan kokina çok yönlü kullanılmasıyla son yıllarda artan talebiyle dikkat çeken çiçekler arasında yerini almış bulunmaktadır. Bu çiçek yılbaşı ve süs bitkisi olarak kullanılsa da roman aileler tarafından da geçim kaynağı ve özel günlerde toplayıp satışını yapmaktadırlar ve sokaklarda, alışveriş merkezi önlerinde çeşitli yollarda seyyar olarak kokina çiçeği satan romanları görürseniz şaşırmayın.

Yılbaşında Neden Kokina Çiçeği Akla Gelir?

Bu çiçek hakkında çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Kimi insanlar tarafından şans, uğur getirdiği inanılmakta olup, kimi insanlar tarafından ise ev veya yurt sahibi yaptığına dair inançlar bulunmaktadır. Bu çiçek yılbaşından önce alınırsa ve renginde herhangi bir değişiklik olmuyorsa bir ev sahibi yaptığına dair inançlar vardır. Kokina çiçeğini genelde roman aileler koparıp, toplayıp satışa sunmaktadır. Tabi burada şunu belirtmek gerekiyor ki bu çiçeği toplamak hiç de kolay değil tam tersi çok zor bir süreci bulunmaktadır. Yılbaşında akla gelmesinin nedeni kokina kırmızı anlamına gelmektedir. Uzun süre durma özelliği ile bozulmadan durabilmesiyle yılbaşında en çok talep edilen çiçektir.

Alternatip Tıp Yönteminde Kokina Çiçeği

Kokina çiçeği, yılbaşı zamanlarında akla gelse de halk arasında alternatif tıp yöntemi olarak kullanılmaktadır. Anadolu da tavşanmemesi olarak da bilinmektedir. Bazı bölgelerde idrar söktürücü olarak kullanılmakta olup kimi yerlerde ise böbrek taşı düşürücü olarak da bilinmektedir.

Kokina Çiçeği Nasıl Yerlerde Büyür?

Çeşitli yerlerde ve yılbaşı gibi yerlerde kullanılan bu çiçek güneşi pek sevmez bu yüzden serin ve gölge yerleri sever buralarda yetişir. Orman gibi serin ve güneşi az gören yerlerde bulunması ve kışın dahi karların arasından görme ihtimaliniz yüksektir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar