Hamilelikte Ödem Neden Olur?

Hamilelik boyunca anne adayı vücudunun nerdeyse hemen her yerinde ağrılar, kasılmalar yaşar ya da hisseder. Bu ağrıların başında da bacak ağrısı gelir.
Hamilelikte Ödem Neden Olur?
Özellikle bacak ağrıları geceleri çok daha fazla nükseder anne adayını huzursuz etmelere kadar gider.

Bacak Ağrılarının Nedenleri

Hamilelikte kalsiyum ve magnezyum eksikliği bacak ağrılarının başlıca sebebidir. Hamilelikte bacak ağrısının bir başka sebebi ise varis problemidir. Alınan fazla kilolar da bacaklara yükü fazlalaştıracağından ağrılara neden olur.

Hamilelikte Bacak Ağrısı

Hamilelikte bacak ağrıları ilk aylarda ortaya çıkmaz. Ancak ilerleyen dönemlerde alınan kilolarla birlikte dolaşım ve sinir sisteminde baskı başlar başlamaz artık bacak ağrıları için start dönemidir. Sol bacak ya da sağ bacak diye bir ayırım yoktur. Eğer tek bacakta ağrı olursa bu dolaşım bozukluğuna işaret olup mutlaka doktor kontrolü gereklidir.

Hamilelikte Bacaklarda Şişme ve Ödem

Hamilelik boyunca hormon seviyeleri her zaman yüksektir. Bu yükseklikte vücutta su tutmaya ve dolayısı ile ödeme yol açar. Şişkinlik durumu ellerde, yüzde, ayaklarda olur. Bu durum özellikle son aylarda hakimse mutlaka doktora görüşülmelidir. Zira bu belirtiler preeklemsi yani gebelik zehirlenmesi belirtileridir. Bu durum hem anne adayı hem bebek için çok zararlıdır.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Nasıl Dinlendirilir

Hamile kadın bacaklarını mümkün olduğunca dinlendirmelidir. Yüksekte tutmak rahatlatıcıdır. Gece uykusunda iken hamile kadının yan yatması çok daha uygun pozisyondur. Bol sıvı tüketimi vücutta ödemi azaltır. Alınan kilolar mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Akşamları yapılan ayak bileklerine buz kompleksi rahatlatıcı etkidedir.

Hamilelikte Bacak Ağrısı ve Varis

Hamile kadınlarda dolaşım sisteminde sorun yaşanması doğal bir durum olmakla birlikte basınç ta artış yaşandığında kan dolaşımında problemler oluşur ve sonrası da varis oluşumudur. Kilo alımı, uzun süre ayakta kalma, genetik durum varis nedenleri olarak gösterilebilir. Varis durumu hamilelikte kadına şiddetli bacak ağrıları yaşamasına neden olur. Mutlaka tedavi edilmelidir.

Hamilelikte Bacak Ağrıları ve Krampları

Bacak ağrıları ve kramplar genelde 6.aydan itibaren çok daha yoğun bir döneme girer. Bunda hemen hormonal değişimler hem de alınan kilolar hakim olur. Bu acıyı azaltmak adına hem aynı pozisyonda kalınmaması önemlidir. Mesela uzun süre ayakta durmamak ya da aynı pozisyonda oturmamak gibi. Masa işinde çalışılıyorsa kısa aralar verilmesi önemlidir. Yapılacak masajlar hem ağrıları azaltmada hem kramp yaşanmaması adına önlem olacaktır. Doktor kontrolünde sıkıştırma çorapları da son derece yararlıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar