Burun Spreylerinin Zararları Nelerdir?

Burun tıkanıklığı; sebebi her ne olursa olsun, kişilerin hayat kalitesini düşüren bir durumdur. Birçok hastalık burun tıkanıklığına sebep olabilir. Kişiler, bu rahatsızlıklarını giderebilmek için, kulaktan dolma bilgilerle, kendi kendilerine gidip eczaneden burun spreyi almamalıdırlar.
Burun Spreylerinin Zararları Nelerdir?
•    Burun spreylerini uzun süre kullanmamak gerekmektedir. İçerdiği birtakım kimyasal maddeler, uzun vadede vücudunuzun doğal dengesini bozmakta ve spreysiz rahat edememe durumunu yaratmaktadırlar.

•    Burun tıkanıklığına sebep olan hastalık (alerjiler, saman nezlesi, sinüzit vb.) doktor tarafından teşhis edilmeli ve burun spreyi doktorun önerdiği gün sayısına ve doz oranına bağlı kalınarak kullanılmalıdır.

Burun Spreyi Alışkanlığına Son!

Burun tıkanıklığı, kendisi bir hastalık değildir, başka bir hastalığın semptomudur. Dolayısıyla, burun tıkanıklığının ana sebebinin bulunması ve doğru tedaviyle beraber burun spreyi kullanılması tavsiye edilmektedir. Burun spreyi 5-7 gün kadar kullanılmalıdır ve o süreç içerisinde ana hastalığın tedavi edilmesi beklenir.

Kişiler aynı veya benzer bir hastalıkla karşılaşma durumunda, hastalığı dikkate almayıp semptoma odaklanmakta ve anlık rahatlama sağlayabilmek için burun spreyini kullanmaktadırlar. İlk başta 7-8 saat etki eden sprey, zamanla vücudun da bağışıklık geliştirmesiyle beraber, etkisini daha az göstermeye başlar. Zamanla kişi haftada 1-2 kullanımdan beklediği sonucu alamamakta ve bu da kendisini git gide artan sprey kullanımına yönlendirmektedir.

Giderek artan sprey kullanımı sonucunda kişi spreysiz dolanamaz, nefes alamaz, hareket edemez, uyuyamaz hale gelir ve ilaca bağlı tıkanıklık durumuna ‘’rhinitis medicamentosa’’ ismi verilmektedir. Sık sprey kullanımının sonucunda, burun reaksiyon göstererek şişmekte ve kişinin kaliteli ve yeterli nefes alışını zorlaştırmaktadır.

Burun spreyi kullanma bağımlılığından kurtulabilmek için sabır göstermek gerekir. Bu bir süreçtir ve 2-3 haftayı alabilir. Kişi bu dönemde çokça burun tıkanıklığı çekebilir ama bu durumla başa çıkabilmek için kısa süreliğine kortizonlu ilaçlar kullanılmaktadır.

Burun spreyi kullanım bağımlılığından kurtulmanın bir diğer yolu da cerrahi operasyondur. Bu operasyonda burun içinde bulunan ve ‘’konka’’ ismi verilen etler, birtakım farklı yöntemlerle küçültülmektedirler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar