VERTİGO BELİRTİLERİ NELERDİR?

Baş dönmesi, etraftaki her şeyin dönüyormuş gibi olma hissi vertigodur. Vertigo; bir hastalık değil, ‘altında yatan sebebin mutlaka araştırılması gereken' bir belirtidir.
VERTİGO BELİRTİLERİ NELERDİR?
Vertigo kişinin yaşam kalitesini alt üst edebilir. Kişiye, dairesel dönme şeklinde bir hareket ve kendisinin veya tüm çevresindeki nesneler dönüp durduğu hissini verebilir. Vertigo, iç kulak ve sinir sistemi hastalıklarında ortaya çıkabilen bir belirtidir. En belirgin belirtisi baş dönmesidir. Ve genellikle iç kulaktaki denge sisteminde ortaya çıkan bir sorundan kaynaklanmaktadır. Diğer belirtileri ise; kulak çınlaması, işitme azlığı, bulantı-kusma, kulak akıntısı ve gözlerde anormal hareketler gözlemlenir.

Tedavinin yapılabilmesi için öncelikle nedenleri bulunmalıdır. Eğer vertigoya neden olan hastalık meniere hastalığı ise ilaç tedavisi yapılmalıdır. İlaç tedavinin yeterli olmadığı durumlarda ise özel ameliyatlar yapılır. Vertigonun nedeni tümör ise ameliyat gereklidir. Herhangi bir enfeksiyon sonucu veya psikojenik nedenlerden dolayı ortaya çıkan vertigolar istirahat ve basit ilaç tedavileri ile tamamen düzelebilir.

Vertigoya önlem olarak , stres, alkol, sigara, kafein v.b. gibi tetikleyici faktörler ortadan kaldırılmalıdır.  Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirin: Sağlıklı beslenilmeli, doğal ve organik ürünler tüketilmelidir. Güne yumurtayla başlanmalı ve sabah kahvaltısında her sabah 1 ya da 2 köy yumurtası tüketilmelidir. Günde toplam bir avuç ceviz, badem, fındık ve fıstık tüketilmelidir. Günlük süt tüketilmelidir. Protein içerikli gıdalar tüketilmelidir.

D vitamini takviyesi yapılmalıdır. Mümkün olduğu kadar güneşten yararlanılmalıdır. Çünkü sağlıklı bir vücut için D vitamini çok önemlidir. Tuz iç kulaktaki sıvı artışına neden olup vertigoyu tetikleyebiliyor. Bu nedenle tuz kullanımı azaltılmalıdır. Vücuttaki su tuz dengesini korumak için bol bol su tüketilmelidir.

BU YAZIMIZADA GÖZ ATABİLİRSİNİZ: Vertigo nedir?

Çay kahve gibi ve kafein içeren tetikleyici içeceklerden uzak durulmalıdır. Çünkü bu tarz içecekler de iç kulakta sıvı artışına neden olabiliyor. Sporun her alanda olduğu gibi vertigoda da önemi büyüktür. Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan spora hayatınızda mutlaka yer verilmelidir. Ancak spor sırasında ani hareketler yapılmamalı ve barındıran ağır sporlardan uzak durulmalıdır. Hızlı hareketlerdense daha yavaş ve uzun süreli hareketler tavsiye edilir.

Kaynak : Patoloji Klınisyen tıp kitapevleri

Yorumlar

Popüler Yayınlar