TANSİYON YÜKSELMESİ BELİRTİLERİ

Yüksek tansiyon ( hipertansiyon ) kanın normalden büyük bir kuvvetle damarlar boyunca normalden farklı olarak basınç uygulamasıdır. Kan basıncı günün farklı saatlerinde farklılık gösterir.
TANSİYON YÜKSELMESİ BELİRTİLERİ
Özellikle stresliyken, spordan sonra, uyandığımızda vs. Hipertansiyon kalbi zorlar ve kan damarlarına zarar verebilir, ayrıca kalp krizi, böbrek sorunları ve ölüm riskini belirli durumlar altında arttırır. Yüksek tansiyonu düşürmek için başınızı soğuk su ile yıkayın, soğuk su sinirleri uyararak tansiyonun düşmesini sağlar.

Eğer duş alacak kadar kendinizi iyi hissediyorsanız duş almanız daha faydalı olacaktır dikkat etmeniz gereken nokta suyun çok soğuk olmamasıdır. Limon tansiyon düşürmede en bilindik yöntemidir. Bir bardak içerisine sıkacağınız yarım limonu sulandırarak içmeniz tansiyonunuzun düşmesini sağlayacaktır.

Nar ve Nar suyu tansiyonu düşürmenin yanında uzun süreler tansiyonunuzun dengeli olmasını da sağlar. Greyfurt suyu da yine limonla aynı etkiyi göstererek tansiyonun düşmesini sağlar fakat ilaç kullanıyorsanız greyfurt suyu, düzenli alınan ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilmekte. Greyfurt suyu ile ilaç kullanırken doktor tavsiyesi dışına çıkılmamalı ve ilacın prospektüsü dikkatli bir şekilde okunmalıdır.

Tansiyon düşürmede en çok başvurulan yiyeceklerden biri de sarımsaktır. Limon nar gibi diğer besinlere oranla daha hızlı tansiyon düşüşleri sağladığı bilinmektedir. Hızlı tansiyon düşürme etkisi gösterir. Kekik de yine aynı şekilde iyi bir tansiyon düşürücüdür. Tuzsuz ayran ve yoğurtta yüksek tansiyon için hızlıca tüketilebilecek besinler arasındadır fakat tuzsuz olmasına özellikle dikkat etmeniz gerekmekte.

Tansiyonun aşırı yükselmesi bazen ölüm ve felç gibi acı sonuçlar doğurabilmektedir. Bu sebeple tansiyonun nasıl düşürüleceğini bilmek önemlidir. Hipertansiyon teşhisi hipertansiyon hastalığını tedavi etmek için en önemli aşamalardan biri. Uzman kontrolünde yapılan hipertansiyon tanısı hastalığınızın derecesini ve tedavi süreçlerini de belirler.

Kan basıncının 140/90 mm hg üzerinde olması hipertansiyon hastası olabileceğinizi gösterir. Hipertansiyon tanısı koyarken  detaylı bir fizik muayene, elektrokardiyogram, ekokardiyografi, 24 saatlik kan basıncı izlemi ve laboratuar testleri yapılır. Kan basıncı birçok faktörden etkilenir. Sağlıklı bir hipertansiyon tanısı için tansiyon ölçümü öncesi bir saat içerisinde bir şey yememek, istirahat halinde olmak, sigara ve kahve içmemek gerekir.

KAYNAK: Robbins hastalığın patolojik nedeni

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar