SEZARYEN DOĞUM VE SONRASI

Doğum süreci gerçekleşti ve anne adayı artık anne kimliğine kavuşarak, genel anestezi ile ameliyat gerçekleşmiş ise bir kaç saat içerisinde kendine gelir ve bebeğine kavuşarak, ilk emzirme eylemini gerçekleştirebilir.
SEZARYEN DOĞUM VE SONRASI
Spinal ve epidural anestezide anne kendinde olacağı için, sadece belden aşağıda uyuşma olduğu için;  ameliyat sonrası odasına çıkarılınca bebeğine direk kavuşabilir.

Anne, bir ameliyat geçirdiği için anestezinin etkisi geçtikten sonra ağrı ve sancı çekebilir. Ağrı kesici iğnelerle annenin ağrıları azaltılabilir. Annenin ilk 24 saat bir şeyler yemesi yasaktır. Ameliyattan 6 saat sonra, sadece gaz yapmayacak yumuşak kıvamdaki içecekleri içebilir.

Çünkü annenin gaz yapıcı şeyler yemesi, hem dikişlerine zarar verebilir hem de emzirdiği sırada süt yolu ile gaz bebeğe de geçeceği için minicik olan bebek, aşırı sancı yüzünden huzursuzluk yaşayabilir. Sezaryen ameliyatı sonrası 8 ile 12 saat içinde anne yataktan kaldırılmamalı; böylece akciğerlerin hava alması, damar tıkanıklığının önlenmesi, bağırsak fonksiyonlarının düzene girmesi ve özellikle de gaz sancısı yaşanmaması gibi durumlar engellenmiş olur.

Sezeryan doğum sonrası,  süt az miktarda gelebilir. Uygun beslenme ve bol bol su içilmesi ile bebek sık sık emzirilirse süt miktarı da artacaktır.

Günde en az 3 litre sıvı tüketilmeli, bunun 2 litresi su, 1 litresi bebeğe zarar vermeyecek içecekler olmalıdır. ( Çay, kahve sütün miktarını azaltabilir bu yüzden ıhlamur gibi bitki çayları, komposto, sıkma meyve suyu ve süt tercih edilebilir.)

Kordon Sarkması

Bazı durumlarda amnion kesesi açılınca kordon rahimden sarkabilir. ‘’Kordon sarkması’’ olarak tanımlanan bu duruma acil müdahale edilmesi gerekir. Çünkü kordonun sıkışması sonucu bebeğe giden kan kesileceği ve oksijen gitmeyeceği için bebek ölebilir. Hemen kordona müdahale edilerek, el ile annenin vajinası sokularak, el çıkarılmadan direk ameliyathaneye gidilerek, sezaryen ile bebek alınır.

Doğum sonrası beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Bol bol kalsiyum, demir ve C vitamini alınması gerekir. Komposto içilerek doğum sonrası süt miktarını artırılırken, kabızlık sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olunur. Bütün yiyecek ve içecekler yeterli miktarda tüketilmeli, aşırı tüketim ekstra kilo alımına ve enfeksiyon, ödem gibi risklere neden olabilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar