SEZARYEN DOĞUM SÜRECİ NASILDIR?

Hamileliğin her hangi bir döneminde sezaryen için karar verilmiş olabileceği gibi, doğum sırasında da acil sezaryen kararı alınabilir.
Acil sezaryen ile anlatılmak istenilen, doğum sırasında anne veya bebeğin hayati risk altında olmaları durumunda hemen yapılan cerrahi müdahaledir. Bu durumda ameliyat ekibinin çok hızlı olması gerekir. Anestezi uzmanı hızlı olarak, genel anestezi ile hastayı uyutması gerekir. Doktor tarafından direk cerrahi müdahale ye başlanmalıdır. Planlanmış normal bir sezaryen sürecinin işleyici sırasıyla aşağıdaki şekilde işlemektedir.

Epidural ve Spinal Anestezi İle Sezaryen

Epidural anestezi, normal doğum ve sezaryen sürecinde kullanılan bir tekniktir. Anestezi uzmanı tarafından uygulanması gereken bir yöntemdir. Anne, uygulama sırasında ameliyat masasına oturur pozisyonda veya yana yatar pozisyonda olmalıdır.

Bel bölgesi güzelce temizlenen anneye, ince bir iğne ile belden girilir ve omuriliğe doğru ilaç verilir fakat zar içine girilmez ve 1-2 dakikalık bir ilaç uygulanır. Uygulamadan birkaç dakika sonra ayaklardan başlayan ve bacaklara doğru ilerleyen karıncalanma ve uyuşma başlar. Etki 15-20 dakika sonra başlar.

Etkisi uzun sürelidir, bel bölgesinde katater bırakılır ve ameliyat sonrası da ağrılara karşı ilaç verilerek, hissetmemesi sağlanır. Normal doğum ile sezaryen doğum arasında epidural anestezi uygulamasında fark bulunmaktadır. Çünkü normal doğumda annenin bacaklarını hareket ettirebilmesi için az ilaç verilir. Sezaryende ise daha fazla ilaç verilerek, bacakların hareket etmesi engellenir.

BU KONUYA BENZER YAZILARIMIZIDA OKUYABİLİRİSİNİZ.

SEZARYEN SONRASI İYİLEŞME SÜRECİ NASIL OLMALI
DOĞUM ŞEKİLLERİ VE TERCİH SEBEPLERİ NELERDİR?

Spinal anestezi, sadece sezaryen doğumda kullanılabilir. Gerekli görülürse epidural anestezi ile birlikte uygulanabilir. Bel gölgesinden uzun ve ince bir iğne ile omurilik duvar zarının iç kısmına ilaç verilir.  Anestezinin uygulandığı bel bölgesi hemen kapatılmalıdır. Kateter uygulaması spinal anestezi de mümkün değildir. Spinal anestezide bir defa ilaç verilir ve süresi kısadır. Her hangi müdahale ile doğum süreci uzarsa,  genel anestezi yapılması gerekir.

Spinal anestezi ile epidural anestezi arasındaki farklar uygulanan yer ve etki süresi olup, spinal anestezi de ameliyat sonrası şiddetli baş ağrıları görülebilir. Bel bölgesinde enfeksiyon gibi bir sorun varsa ya da annede kanama-pıhtılaşma sorunu varsa spinal ya da epidural anestezi uygulanamaz. Spina anestezi ve epidural anestezide anneyi uyuşturmak amaçlı verilen ilaç, bebeği kesinlikle etkilemez.

Yorumlar

Popüler Yayınlar