ÖKSÜRÜĞE NEDEN OLAN ETKENLER

Üst solunum yolu hastalıklarının belirtisi olan öksürük solunum yollarının temizlenmesinde kullanılan bir savunma yoludur. Öksürüğün birçok farklı nedeni ve yapısı vardır.
ÖKSÜRÜĞE NEDEN OLAN ETKENLER
Kuru öksürük balgamlı öksürük, balgamsız öksürük, akut yada kronik öksürük olarak farklılık gösterir. Normal öksürükte kuru ve boğaza takılan rahatsızlık veren gıcığı önlemek için öksürmeye ihtiyaç duyulur. Ancak soğuk algınlıklarında ve bazı hastalıklarda kronik olarak uzun süreli öksürük görülmektedir.

Balgamı öksürükler prodüktif öksürük olarak adlandırılır. 3 hafta ve fazla süren öksürükler ise kroniktir. Akut olan öksürüklerde faranjit, sinüzit, nezle gibi ve  akciğerlere herhangi bir toz yada yabancı cisimden dolayı süregelen öksürük olursa kronik öksürük olarak düşünülür.

Öksürükte Kan Gelmesi
Normal seyirlerde kuru olan öksürük tehlikeli görülmez ancak öksürük sırasında kan görülmesi boğazı zorlamadığınız halde bazı hastalıklardan ileri gelebilir. Mutlaka doktora gidilmeli ve sebepleri araştırılmalıdır.

Öksürük Neden Olur?

 Bazı ciddi rahatsızlıkların başlangıcı olabilir. Uzun süreli öksürüyorsanız göğüs hastalıkları uzmanına mutlaka görünmelisiniz Göğüs hastalıklarından biri olan ciddi bir hastalık olan akciğer kanserinin belirtilerinden biri öksürüktür. Erken teşhis edildiğinde tedavisinin mutlaka yapılması hayati önem taşımaktadır. Astım ve koah hastalıkları da öksürüğe neden olabilir. Eğer kilo kaybı ve iştahsızlık varsa verem hastalığı da söz konusu olabilir.

Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Öksürük eğer solunum yolları hastalığınızdan kaynaklanıyorsa ve ciddi bir sağlık sorunu yoksa boğazınızı rahatlatacak ılık limonlu bir ıhlamur iyi gelebilir. Bunun dışında bazı bitki çayları da öksürük için birebirdir. Öksürüğün nedeni alerjik bir sorun da olabilir. Herhangi bir toz yada hayvan tüyü gibi maddelere karşı alerjiniz varsa öksürüğe neden olarak nöbetler tekrarlayabilir.

Bulunduğunuz ortamın iyice havalandırılmış olması faydalı olabilir. Bitki çayları arasında kuşburnu, ayva çayı, yaseminli portakal çayı gibi bitki çaylarının faydalarını görebilirsiniz. Ayrıca öksürük için turp bitkisinin de faydası bulunmaktadır ve etkilidir. Bir orta büyüklükte turpun altını küçük delip içine bir kaşık dolusu bal koyup bunu bir kaba koyarak balın turp suyuyla salmasını bekleyin gün boyunca bunu içerek bal bitinceye kadar kürü tekrarlarsanız ve bir kaç gün boyunca düzenli olarak tüketirseniz öksürüğe iyi geldiğini görebilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar