KARDİYOLOG KİMDİR VE GÖREVLERİ NELERDİR?

Adını Yunanca Kalp Eğrisi anlamına gelen Kardiyoit kelimesinden alan Kardiyoloji, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarını teşhis eden ve bu hastalıkları tedavi yolları önererek veya uygulayarak iyileştirmeyle ilgilenen bir tıp bilim alanıdır.
KARDİYOLOG KİMDİR VE GÖREVLERİ NELERDİR?
Kardiyolog, bu alanda uzmanlık eğitimi alarak uzman niteliği kazanmış olan tıp doktorudur. Kalp hastalıkları özel olarak kalple ilgiliyken, kardiyovasküler hastalıklar kalp, damarlar veya her ikisiyle birden ilgilidir. O halde, kalp rahatsızlığı riskine sahip olup olmadığını öğrenmek ve daha sağlıklı bir kalbe sahip olmak isteyen bireyin başvuracağı ilk kişi kardiyologtur.

Kalp hastalığı gibi karmaşık bir sağlık sorununa sahip olan bireyler için, kendi durumlarına uygun bir uzmanı bulmak çok önemlidir. Kalp hastalıklarının teşhisi genellikle kardiyolog tarafından gerçekleştirilir. Kardiyolog, bireyin hastalığa dair belirtilerini ve tıbbi geçmişini araştırır. Daha kesin bir teşhis koymak amacıyla, bireyin kilosu, hayat tarzı, akciğer ve damarlarının durumunu inceler.

Günümüzde radyolojiden tomografiye, geniş bir yelpaze içinde yer alan çeşitli testlerin yapılmasını isteyebilir. Ardından, ilaç kullanımı veya diğer yöntemlere başvurarak hastalığın iyileşip iyileşmeyeceğine karar verir. Kardiyolog ameliyata karar verecek olursa, bireyi uzmanlık konusu kalp, akciğer ve damar ameliyatları olan kardiyovasküler cerrahi bölümüne aktarır.

Kardiyologların Uzmanlık Alanları Nelerdir?
Kardiyoloji karmaşık bir alan olduğu için, birçok kardiyolog farklı konularda uzmanlaşmıştır. Ancak bütün kardiyologlar klinik kardiyologtur. Bir kardiyolog; sırasıyla teşhis, ilaç kullanımıyla tedavi ve kardiyovasküler hastalığın önlenmesi başlıklarına odaklanır. Klinik kardiyologların bir kısmı pediatrik kardiyoloji konusunda uzmanlaşmıştır. Pediatrik kardiyolog çocuklarda görülen kalp rahatsızlıklarının teşhis ve tedavisiyle ilgilenir. Sadece yetişkinlerdeki kalp rahatsızlıklarıyla ilgilenen kardiyologlar, yetişkin kardiyolojisine odaklanırlar. Ayrıca anjiyo, stent yerleştirme gibi girişimsel işlemler, endokardiyografi veya elektrofizyoloji konularında uzman olan kardiyologlar da vardır.

Geçmişte kalp ritmindeki bozukluklar, yüksek tansiyon, doğuştan gelen kalp rahatsızlıklarıyla iç hastalıkları konusunda uzman olan doktorlar ilgilenmiş ve kardiyoloji bir ana bilim dalı olarak ele alınmamıştır. Günümüzde ise, kardiyolojinin ilgi alanları geniş bir yelpazeye yayılmış bulunmaktadır. Kardiyologun hastası için istediği EKG, stres testi, egzersiz testi, göğüs röntgeni, MR, kalp tomografisi gibi testlerin çeşitliliği, kardiyologun sorumluluk alanının ne denli geniş olduğunu ortaya koymaktadır.

Kardiyologlar Hayatımız İçin Neden Önemlidir?
Kalp insan sağlığı için temel öneme sahip bir organdır. Araştırmalara göre, uzmanlık konusu kalp rahatsızlıklarının teşhis ve tedavisi olan kardiyolojinin tıp alanında bağımsız bir ana bilim dalı olmasıyla birlikte, bu rahatsızlıklardan kaynaklanan ölüm oranlarında belirgin bir azalma görülmüştür.

Günümüzde kardiyoloji, modern hayat tarzına bağlı olarak, giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Kötü beslenen, sigara içen, alkol kullanan, gergin bir hayata veya kişiliğe sahip olan bir bireyin kalp hastası olma riski daha yüksek olduğu için, sağlıklı bir bedene sahip olmak isteyen her bireyin hayatının bir döneminde bir kardiyologa başvurması neredeyse kaçınılmazdır. Kardiyolog, rahatsızlığını belirledikten sonra hastayı koyduğu teşhisle ilgili alana, örneğin obez bir bireyi beslenme ve diyetisyen uzmanına, ameliyat gerektiren damar hastalığına sahip bireyi kardiyovasküler cerrahiye yönlendirir. Bu işleviyle kardiyolog bizzat bir kalbin işlevini üstlenmiş gibidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar