GÖĞÜS KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Meme kanseri erken dönem ve geç dönem belirtileri şunlardır. Erken dönemde; Memede kitle, meme cildinin portakal kabuğuna benzer bir hal alması, meme başının içeri doğru çökmesi, meme başından gelen akıntı ve kanlı akıntı, meme kanseri erken teşhis edilememesi durumda lokal olarak rastlanan bazı bulgular mevcuttur.
GÖĞÜS KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Geç dönem belirtileri ise; koltukaltında hissedilen büyük bir kitle ,meme üzerinde hissedilen ağrılar, meme üzerinde oluşan gözle görülür yaralar ve meme kanseri hücrelerinin diğer organlara ve kemiklere yayılmasıdır. Meme kanseri, meme dokusu içinde süt kanalları içerisinde oluşan kanser hücreleridir. Meme kanserlerinin yüzde 80’i invaziv duktal karsinomdur. Invaziv duktal karsinom, meme kanserinin süt kanallarında ortaya çıktığını gösterir.

Meme kanserinin yüzde 20’si de invaziv lobüler karsinomdur. Bu türde ise meme kanseri süt kanallarında değil süt bezlerinde gelişir. Meme kanserine neden olan hücrelerin çoğalması ve büyümesi oldukça zaman alır. Ancak çoğaldıktan sonra hücreler lenf ve kan yoluyla vücudun diğer organlarına yayılabilir. Meme kanserinde en önemlisi kanserin kan ve lenf yolu ile diğer organlara yayılmadan tanının konmasıdır. Bu aşamada konulan bir tanı ile tedavi oranı çok yüksektir. Bu nedenle meme kanserinde erken teşhis çok önemlidir.

Diğer onkolojik hastalıklarda olduğu gibi erken müdahale meme kanserinde de hayati önem taşımaktadır ve oluşabilecekler açısından en büyük önlemdir. Çünkü erken tanı sonucu hastalığa erken müdahale edilerek olumsuz sonuçlar en aza indirme şansı çoğalacaktır.

40 yaş öncesinde ultrasonografi, 40 yaşın sonrasında ise iki yıllık aralarla mamografi kontrollerinin yapılması tavsiye edilmektedir. Bunun yanında kadınların kendileri elle kendilerini muayene etmelidir. Bunu dışında memeden iç çamaşıra kan gelmesi, meme dokusundaki damarlarda kalınlaşma, dokuda çökmeye benzer değişiklikler varsa hemen uzman hekime başvuru yapılmalıdır.

Meme kanseri belirtileri arasında en çok rastlanan sonuç, elle yapılan muayene sonucu, kitleye elle rastlanmasıdır. Meme kanseri kadınlarda görülen kanserlerin %33’ünü oluşturuyor. Tüm kanser hastalarının ise %20’sini tehdit ediyor.

Günümüzde ise artık her 8 kadından 1’i hayatı boyunca meme kanseriyle karşı karşıya kalma riskiyle yaşıyor. Önlem olarak kişiler kendilerini stresten uzak tutmalı ve spor , yoga gibi rahatlatıcı aktivitelerle ilgilenmelidirler.

KAYNAK : neolife tıp merkezi , Klınisyen tıp kitapevleri Patoloji kitabı cilt 1-2

Yorumlar

Popüler Yayınlar