ÇÖLYAK HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?

Çölyak, ince bağırsağın glüten adlı proteinle mücadele etmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Dünya genelinde birçok çölyak hastası bulmamız mümkündür. Çölyak hastaları için yaşam oldukça zordur.
ÇÖLYAK HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?
Bu hastalık yüzünden buğday, arpa ve çavdar içeren ürünleri az dahi olsa tüketememektedirler. Aldıkları ürünlerin üzerini mutlaka okumalılardır. Glüten içermeyen ürünleri tüketmeleri gerekir.

Çölyak hastalığı genellikle aileden geçmektedir yani genetik bir hastalıktır. Birçok hastalığın altında yatan neden çölyak hastalığı olabilir. Çölyak hastalığının teşhisi çok zordur. Bu yüzden çölyak tanısı koyulan hastalar çok şanslıdır. Tedavi edilmezse ölümcül bir hastalıktır. İlk kan tahlilinde tanı koyulsa da tanıyı koymak için endoskopi gereklidir. Çünkü bazen çölyak hastalığı kendini kan testinde göstermeyebilir. Halk arasında zengin hastalığı olarak da bilinir. Böyle bilinmesinin sebebi çölyak hastalarının aldıkları ürünler aşırı pahalıdır. Glütensiz ürünler ne yazık ki her yerde bulunmamaktadır. Glütensiz ürünleri sadece büyük marketlerde bulmak mümkündür.

Çölyak hastalığının herhangi bir tedavisi henüz bulunamamıştır. Tek tedavi yöntemi glütensiz diyettir. Glütensiz diyeti sadece çölyak hastalarına uygundur. Glutensiz diyeti doktor önerisinde uygulanmalıdır. Çölyak hastaları çikolata, gofret, pide, lahmacun, makarna gibi hazır gıdaları tüketmemelidir. Glütensiz gıdalar tercih edilmelidir. Bir ürünün glütenli olup olmadığını öğrenmenin en kolay yöntemi gluten scanner programını telefonumuza yüklemek olacaktır. Ürünün barkodunu okutup glütenli olup olmadığını rahatlıkla öğrenebiliriz. Çölyak hastalığı ile her yaşta tanışan hasta vardır. Yani çölyak hastalığı hayatımızın belli bir anında da karşımıza çıkabilir.

Çölyak Hastalığının Diyabetle İlişkisi
Çölyak hastalığının diğer hastalıklarla ilişkisi vardır. Glütensiz ürünler pirinç unu ve mısır nişastası gibi ürünlerden yapıldığı için diyabet hastalığına davetiye çıkarmaktadır. Diyabet, insülin direncinin eksikliği sonucu ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Çoğu çölyak hastaları aynı zamanda diyabet hastası da olabilmektedir. Diyabet hastalığına yakalanmamak için önlemler almalılardır. Patates ve pirinç gibi nişasta içeren ürünleri aynı zamanda tüketmemek gerekir. Akşamları genellikle nişastalı ürünler tercih edilmemelidir. Sağlıklı olmak için şekeri hayatımızdan çıkarmalıyız.

Çölyak hastalığının birçok belirtisi vardır. Bunlar: kansızlık, yaşa göre kilo azlığı, iştahsızlık, sinirlilik, gaz şikâyeti, kas zayıflığı, ciltte kaşıntı, büyüme geriliği, kusma, büyük tuvalet ihtiyacı artması, kronik ishal, kronik kabız, eklem ağrıları gibi belirtileri vardır. Belirtilerinden birisi bile görüldüğünde doktora başvurulmalıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar